Abelia

Innhold

Frykter luksusbarnehager i Oslo

Nyhet, Utdanning

Publisert

Barn som leker i barnehage.

- Oslo-byrådets avgjørelse om å si nei til kommersielle barnehager kan bidra til økt sosial ulikhet, sier rådgiver Ingrid Somdal-Åmodt Vinje i Abelia.

Byrådet i Oslo avslo nylig barnehageselskapet Espiras søknad om tilskudd til å drive to nye barnehager med 225 plasser på Økern og Grünerløkka. Årsaken er at det rødgrønne byrådet har inngått en avtale med partiet Rødt om at det ikke skal åpnes for flere kommersielle aktører i barnehagesektoren.

Abelia, som organiserer private barnehager, mener eierskap er et sidespor i barnehagedebatten, og at fokuset heller bør være på pedagogisk kvalitet og god barnehagedekning. All erfaring viser at det oppnås best ved at offentlige og private barnehager - uavhengig av eierskap - bidrar og stimulerer hverandre til både utbygging og utvikling av barnehager med høy kvalitet.

Høy kvalitet og effektivitet

- Forskning har vist at private barnehager utnytter ressursene bedre og får mer kvalitet ut av hver krone. Innbyggerundersøkelsen til Difi viser også at private barnehager scorer høyere på kvalitet enn de offentlige. Skal man måle kvalitet, kostnad og utnyttelse av tilgjengelige ressurser kommer med andre ord de private barnehagene best ut, sier Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.

Han er bekymret for at utestengelsen av private aktører vil gi langt dårligere barnehagedekning i hovedstaden.

- Oslo er allerede Europas raskest voksende hovedstad, og statistisk kontor i Oslo kommune sier at byen vokser raskere enn forventet. Det betyr at også behovet for nye barnehager vil være høyere enn forventet, og det skjer i en kommune som allerede er blant de med lavest barnehagedekning i Norge, sier Vinje.

Les også: Oslo trenger mange flere barnehageplasser (Kronikk fra Espira i Nettavisen)

Luksusbarnehager

Barnehageforliket fra 2003, som Arbeiderpartiet var en del av, har gitt nærmest full barnehagedekning i Norge. Kjernen i dette forliket er lav foreldrebetaling, likebehandling av private og kommunale aktører og relativt høye kommunale tilskudd.

- Prinsippet har vært at barnehage skal være tilgjengelig for alle småbarnsforeldre, ikke bare de med god råd. Hvis det offentlige støttede tilbudet blir for dårlig, vil det mest sannsynlig vokse frem nye private løsninger for å bøte på dette, sier Vinje.

Hun viser til at det i Tyskland og andre land er vokst frem et segment med luksusbarnehager uten offentlig tilskudd, der barna blir hentet av egne sjåfører og får en helt annen oppfølging enn de vanlige barnehagene.

- Det bidrar til større sosial ulikhet, noe som neppe er ønskelig i Norge. Private barnehageselskaper som Espira har sagt at det ikke er aktuelt for dem å gå inn i et slikt luksus-segment. Da kan vi få nye aktører innen barnehagedrift som vi vet lite om, og som muligens ikke har samme innstilling til pedagogisk kvalitet som det vi har sett av private aktører som Espira og Kanvas, sier Vinje.

Hun legger vekt på at offentlig støtte gir mulighet for å stille krav til kvalitet og god utnyttelse av offentlig tilskudd og foreldrebetaling.

Større sosial ulikhet

- Bortfall av støtte gir dermed det offentlige en langt mindre verktøykasse for å sikre våre minste innbyggere et best mulig barnehagetilbud. Dårlig barnehagedekning kan også medføre at foreldre velger løsninger for barnepass som ikke fanges opp av skattesystemet, og det er en tidligere utbredt virksomhet vi neppe ønsker tilbake, sier Vinje.

Hun mener det er ironisk at et sosialdemokratisk byråd kan reversere den positive utviklingen for norske barnehager de siste 15 årene.

- Ved å insistere på å holde kommersielle aktører utenfor barnehagedrift i Oslo kommune, kan politikken faktisk få den motsatte virkningen: dårligere barnehagedekning, større sosial ulikhet for barn i svært ung alder, og økende utfordringer med svart arbeid, sier Vinje.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: