Abelia

Innhold

Slik sikrer du din virksomhet mot nettangrep

Nyhet, Teknologi og digitalisering

Publisert

Datamaskin med hengelås, illustrasjonsfoto.

Hackere angriper stadig oftere nettverksutstyr og servere. Norske virksomheter bør derfor sikre sine nettverk bedre.

Men det er ingenting som tyder på at det globale nettangrepet mandag har berørt norske virksomheter, sier Abelias Christine Korme.

USA og Storbritannia anklager hackere støttet av Russland for et globalt nettangrep. I en uttalelse fra de to landene skal det handle om kapring av rutere, og målene har vært både offentlig sektor og organisasjoner i privat sektor.

- I følge Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er det en trend at flere aktører går mot nettverksutstyr og servere som er eksponert mot internett. Det er derfor viktig at norske virksomheter gjennomfører tiltak som sikrer dem mot dataangrep, sier direktør for digitalisering og fornying i Abelia, Christine Korme.

Kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM forteller at britiske og amerikanske myndigheter har gitt en oppsummerende rapport, men at det ikke nevnes noe om norske mål.

- Det er derfor for tidlig å si om norske virksomheter er berørt av angrepet, sier hun.

NSM varsler alltid norske virksomheter som de oppdager er berørt. Deretter er det opp til virksomhetene selv om de vil gå ut med informasjon om dette.

Christine Korme forteller at norske virksomheter bør følge noen enkle råd for å øke datasikkerheten:

Råd til virksomheter:
  • Oppdater servere og nettverksutstyr.
  • Bytt passord. Ikke bruk det samme overalt.
  • Ha kontroll på hvilke deler av infrastrukturen i din virksomhet som er eksponert på internett.
  • Ikke tillat trafikk mot administrasjonsgrensesnittet fra internett.
Råd og veiledning for rutere:
  • Ikke tillat ukrypterte forbindelser mellom en klient fra internett og internt i virksomheten. Sikker tilkobling over virtuelt privat datanettverk (VPN) anbefales.
  • Administrasjonsgrensesnitt på rutere bør ikke være eksponert mot internett. Administrering av nettverk og rutere bør gjøres kun fra utvalgte klienter i nettverket internt.
  • Standard passord som blir levert med rutere og svitsjer bør byttes umiddelbart. Sørg for et godt system for håndtering av passord. Det er ikke anbefalt å gjenbruke passord på flere enheter i nettet. Hvis det er mulig, bruk tofaktor-autentisering.

Rådene er hentet fra United States Computer Emergency Readiness Team (US-VERT).

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: