Abelia

Innhold

En av verdens mest sårbare nasjoner

Nyhet, Teknologi og digitalisering

Publisert

Olav Lysne overrekker NOU-en fra Digitalt såbarhetsutvalg til Anders Anundsen. Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

Norge er verdens mest digitaliserte land. Det gjør oss til en av verdens mest sårbare nasjoner.

Det var et av poengene utvalgsleder Olav Lysne trakk frem i sin gjennomgang av rapporten det digitale sårbarhetsutvalget nylig overleverte til Justisminister Anders Anundsen.

Onsdag presenterte han rapporten for Abelias medlemsbedrifter.

Der eksemplifiserte han hvordan komplekse verdikjeder med mer enn 20 ulike aktører må spille sammen, for at digitale tjenester som elektronisk betaling skal fungere.

På enkelte områder kan et utfall av en enkelt tjeneste, i en verdikjede være nok til at hele  samfunnet stopper opp, advarte Lysne.

- Vi kan ikke risikere å måtte ha en krise for å finne ut av det. Vi må tenke igjennom dette på forhånd, poengterte Lysne.

Umulig med full nasjonal kontroll

Det samme poenget gjentok han når temaet ble nasjonal kontroll.

Han pekte på en rekke eksempler som vi tar for gitt at ligger under norsk kontroll, men i framtiden behøver det ikke å være slikTidsstempler som stadig oftere hentes via GPS, og hvordan mobilprodusentene fremover kan tenkes å styre hvilke telefonitjenester brukerne vil havar blant eksemplene.

Lysne vektla at disse endringene gjerne skjer ved at mange gjør valg som hver for seg er fornuftige, men som får konsekvenser som ingen overskuer eller som berører tredjeparter uten at de selv merker det.

- All sikkerhet bygger på kryptografi

Lysne gikk langt i å punktere det nye forslaget til sikkerhetsloven, der kongen i statsråd må godkjenne alle nye leverandører.

Han hadde også liten tro på at en sertifiseringsordning for utstyr vil fungere.

I stedet tok han til orde for at Norge bør være en aktiv stemme for økt bruk av kryptografi.

- All IKT-sikkerhet bygger på kryptografi, sier Lysne.

Han avviste argumentene om begrensninger, med at enhver informatikkstudent raskt kan lage kryptografi som kan fremstå som svak.

Internasjonalt har flere land tatt til orde for å begrense bruken av kryptografi, noe som har tiltatt i kjølvannet av terrorbombene i Paris.

- Dette er et synspunkt vi må fronte internasjonalt. Det gir ingen mening å være en øy i verden hvor det er lov, sier Lysne.

- Må ikke legges i skuffen

Direktør for digitalisering og fornying i Abelia, Christine Korme, lover at hun vil jobbe for at rapporten blir julelektyre for politikere.

- Rapporten er lettlest og et viktig grunnlag for de valgene vi må ta fremover. Vi i Abelia er ikke nødvendigvis enige i alle tiltakene, men vil jobbe for at rapporten blir grunnlaget for høyst nødvendige diskusjoner fremover, sier Korme. 

Hun er fornøyd med tydeliggjøringen av behov for økt kompetanse på IKT og IKT-sikkerhet, men savner et tydeligere næringslivsperspektiv i rapporten.

Vi mener at myndighetene nå må ta dialogen med oss i næringslivet og se hvordan vi i felleskap kan skape et tryggere og bedre Norge, sier Korme.

Les Abelias høringsinnspill til rapporten her

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: