Abelia

Innhold

Trenger utenlandske IKT-eksperter

Håkon Haugli, Abelia.

Høykompetente utenlandske IKT-selskaper har de siste årene etablert seg i det norske markedet. De gjør norsk næringsliv bedre, ikke dårligere, skriver Håkon Haugli.

Abelia er glad for at DN på lederplass 29. april gjennomskuer IKT-Norges rop for at Norge må være «selvberget» innen IKT-kompetanse. Det er en feilslutning å tro at utenlandske selskaper som etablerer seg i Norge utarmer norsk IKT-næringsliv. Effekten er den motsatte.

99 prosent av verdens forskning og innovasjon skjer utenfor Norges grenser. Utenlandske selskaper og spesialister har derfor kunnskap som Norge ikke har. For å dra nytte av dette må vi ha en ambisjon om at internasjonale selskaper skal lokaliserer seg, investere og ha aktivitet i Norge - enten de er indiske, finske eller amerikanske.

Norge styrer mot kritisk mangel på IKT-kompetanse. En studie bestilt av regjeringen i 2014 viser at i "beste fall" vil hver fjerde IKT-stilling stå ubesatt i 2030. Dersom Norge ikke tetter dette gapet, vil det ikke bare ramme teknologibedriftene, men hele bredden av norsk næringsliv og offentlig sektor. Vi må utdanne flere IKT-spesialister i Norge, men vi må samtidig sikre at norsk næringsliv deltar internasjonalt. Som DnBs Liv Fiksdal har påpekt reduserer ikke sourcing og globale leverandører behovet for gode norske IKT-medarbeidere.

Den neste generasjonen norske IKT-suksesser – som vi har sett med Tandberg, Fast og Opera – vil bygges på ekstrem spisskompetanse på nye områder. Disse selskapene må få mulighet til å hente inn de beste hodene uavhengig av hvor i verden de befinner seg.

Norge med kun fem millioner innbyggere har ingen mulighet til å sikre «selvberging» innen IKT-kompetanse. I stedet må vi høste av den beste kompetansen som finnes, der den er. Det vil være avgjørende for at Norge også i fremtiden vil være et av verdens mest moderne og velstående nasjoner.

Løsningene for å bygge et digitalisert og fremtidsrettet næringsliv ligger ikke i fremmedskepsis og stengte grenser.

(En redigert versjon av denne kommentaren stod på trykk i DN 4. mai 2016)

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: