Abelia

Innhold

Utdatert Altinn bremser offentlig digitalisering

Nyhet, Teknologi og digitalisering

Publisert

Portrettbilde av Kjetil Thorvik Brun

Kjetil Thorvik Brun, fagsjef IKT og digitale næringer. Foto: Esben Johansen

Altinn må få bevilget penger for å ta i bruk nettsky og annen oppdatert teknologi, mener Kjetil Thorvik Brun.

Altinn er Norges fremste offentlige IT-suksess, og har bidratt til at Norge har høstet internasjonal heder og ære. Den har sørget for at Norge har ligget fremst i verden på å utvikle løsninger for digital innlevering av selvangivelse og en rekke andre tjenester.

Nå risikerer vi imidlertid at Norges digitale fyrtårn kan bli en hemsko.

- Altinn har lenge vært den fremste bærebjelken og den store stoltheten i digitaliseringsarbeidet i norsk offentlig sektor. Dessverre ser vi nå at flere offentlige aktører velger ikke å ta i bruk Altinn fordi deler av tjenesten ikke lenger er i tråd med forventningene til brukerne. Dette er uheldig i en periode der det å digitalisere og effektivisere norsk offentlig tjenesteyting er viktigere enn noensinne, sier Abelias Kjetil Thorvik Brun.

I tillegg til mangel på brukervennlighet skaper etterslepet usikkerhet rundt stabiliteten og sikkerheten til løsningen. Han støtter derfor Altinn-direktør Cathrine Holten i at noe bør gjøres snarest.

Les også saken hos NRK:

IKT-ekspert slår alarm: Norges viktigste nettportal er gått ut på dato

Thorvik Brun roser denne regjeringens satsing på digitale løsninger og felleskomponenter. Samtidig advarer han mot å glemme nødvendig vedlikehold.

- Det nytter ikke å bygge opp felleskomponenter til et nivå hvor mange er avhengig av tjenesten, for så å holde seg for ørene når behovet for vedlikehold melder seg. Regjeringen er nødt til å bevilge tilstrekkelige midler til at Altinn kan gjøre de nødvendige oppgraderinger og utvikle seg i takt med deres brukere. Altinn bør benytte disse midlene til oppgraderinger i et nært samspill med IT-bransjen, sier Thorvik Brun.

Han peker på tre konkrete områder der Altinn bør styrke seg fremover:

  • Nettsky: Altinn bør følge trenden med å flytte sine løsninger over i nettskyen. Dette vil si at man i stor grad går fra å utvikle i eget serverrom, til å kjøpe standardiserte tjenester der man leier teknologi som en tjeneste.
  • Oppdatert teknologi: En slik leieavtale sikrer at kunden har tilgang til kontinuerlig oppdatert teknologi som hele tiden tilpasses den raske utviklingstakten.
  • Standardiserte løsninger: Det er for øvrig vesentlig at Altinn i størst mulig grad kjøper standardiserte løsninger i markedet fremfor at enkeltpersoner internt skal utvikle løsningene selv.

Ønsker du å motta vårt ukentlige nyhetsbrev? Registrer deg her.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: