Abelia

Innhold

Digitalisering: Et VM Norge kan vinne

Digitalisering, illuastrasjonsbilde.

Det må bli mer statlig IKT-styring, skriver Håkon Haugli i denne kommentaren.

I et innlegg i DN 11. juli etterlyser tidligere Software Innovation-direktør Torstein Harildstad en felles enhet for å anskaffe, drifte og videreutvikle standard IKT-løsninger for kommune-Norge. Han hevder Norge sløser bort milliarder på spesialtilpassede løsninger. Svak digitalisering av offentlige tjenester er også hovedårsaken til at vi sakker akterut på internasjonale digitaliseringsindekser, særlig i sammenligning med våre naboland. Det gjøres mye bra i Norge, men andre land har bedre koordinering og større fart.

Da Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) ble evaluert i 2015 foreslo Abelia en reorganisering av offentlig IKT-virksomhet, blant annet en sammenslåing av Difi og Direktoratet for økonomistyring (DFØ), for å gi digitaliseringsarbeidet reelle økonomiske muskler. En hovedutfordring er å gi brukere et strømlinjeformet møte med det offentlige og et helhetlig tjenestetilbud, når utgangspunktet er fragmenterte, spesialtilpassede og ofte papirbaserte løsninger i 19 fylker, 428 kommuner og ca. 2500 interkommunale samarbeid.

Som svar på dette, ser vi at statlige etater etablerer lønnsledende IKT-miljøer som rekrutterer programmerere som skal utvikle løsninger for "sin" sektor. Konsekvensene er direktoratvekst, en næring som mister nøkkelkompetanse, risiko for innlåsing i utdatert teknologi og fare for et stadig mindre koordinert tjenestetilbud.

I USA har president Barack Obama opprettet funksjonen "Chief Technology Officer". Her hjemme har Jonas Gahr Støre (Ap) varslet det samme ved et eventuelt regjeringsskifte.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fortjener ros for Digital Agenda, som gir konkrete og gode føringer, men i et intervju med DN er han for rask til å avfeie kritikken fra Harildstad som utdatert. Kraftig vekst i statlige direktorater, kostbar og fragmentert kommunal tjenesteutvikling, tilbakegang i internasjonale målinger og en bekymret IKT-næring burde uroe statsråden mer enn han gir uttrykk for. Norge har et godt utgangspunkt. I digitalisering kan og bør vi vinne VM.

(Dette innlegget har tidligere vært publisert i Dagens Næringsliv)

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: