Storsatsing på digitalisering av offentlig sektor - men hvem skal gjøre jobben?

Nyhet, Teknologi og digitalisering

Publisert

- 553 millioner bevilges i statsbudsjettet til ulike IKT-prosjekter. Hvem skal gjøre jobben, spør Håkon Haugli.

- 553 millioner bevilges i statsbudsjettet til ulike IKT-prosjekter. Hvem skal gjøre jobben, spør Håkon Haugli.

- 553 millioner bevilges i statsbudsjettet til ulike IKT-prosjekter som innbyggere og medarbeidere i staten raskt vil nyte godt av og det er vi strålende fornøyd med. Samtidig lurer vi på hvem som skal digitalisere Norge, sier Haugli.

Mangelen på folk som kan teknologi truer utviklingen av en bærekraftig og robust norsk IT-næring. Om få år vil store og små virksomheter, både offentlige og private, streve med å få tak i folk som kan utvikle og ta nødvendige verktøy i bruk. Dette kan spenne bena under norsk økonomi.

- Norge mangler kritisk nøkkelkompetanse på IKT. Dette vet regjeringen, rapporten fikk de overlevert tidligere i år. Næringslivet har innstendig bedt om en opptrapping i antall IKT-baserte studieplasser allerede i studieåret 2015/2016, men i dag er det klart at vi taler for døve ører, sier Haugli.

Kunnskapsdepartementet sitt bud

Med et lønnsnivå som ligger 70 prosent høyere enn snittet av våre handelspartnere er norsk økonomi svært sårbar for konkurranse. Det gjør at vi må jobbe smartere enn alle andre basert på kunnskap og teknologi. Mangelen på folk med gode teknologikunnskaper truer derfor ikke bare utviklingen av norsk IKT-næring. Mangel på IKT-kompetanse vil ramme norske kommuner, fylkeskommuner, statlig sektor, næringslivet og utdanningssystemet.

- All omstilling offentlig og privat sektor skal igjennom de neste årene vil bygge på IKT, og nesten alle sektorer trenger digitalt kompetente medarbeidere. Det økende pleie- og omsorgsbehovet i samfunnet løses ikke av at pleierne løper fortere, men gjennom at vi gjør ting smartere og på nye måter basert på teknologi, sier Haugli. Da er det synd at regjeringen ikke investerer mer i å opprette flere studieplasser på IKT-utdanningene.

For å sikre morgendagens IT-kompetanse mener Abelia at regjeringen må:

  • Øke antall studieplasser innenfor informatikk med minst 25 % innen 2015 og 50 % innen 2018. Estimert kostnad for dette er 40 millioner i 2018.
  • Styrke IKT i lærerutdanningen, samt investere i flere digitale læremidler. Estimert kostnad for et pilotprosjekt er 10 millioner.

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: