Den digitale folkebevegelsen

Hege Skryseth.

Hege Skryseth, leder for Kongsberg Digital og nestleder i Abelias styre.

Mens den første, andre og tredje industrielle revolusjonen skapte miljø- og klimautfordringer, vil den fjerde bidra til å løse problemene, skriver Hege Skryseth i denne kommentaren.

Teknologisk utvikling har gitt miljø- og klimautfordringer. Det neste steget i den industrielle utviklingen, digitaliseringen, vil bidra til å løse problemene.

Hvis vi ser tilbake på den utviklingen vi har vært gjennom de siste 100 årene, vil vi uten tvil se tilbake på en epoke hvor verden har hatt eksplosiv teknologisk vekst. Ser vi imidlertid på de miljø- og klimamessige konsekvensene har teknologiutviklingen gitt betydelige utfordringer.

Vil endre spillereglene fundamentalt

Digitalisering er kjernen i den fjerde industrielle revolusjonen. Den vil endre spillereglene fundamentalt.

Digitaliseringsbølgen er en folkebevegelse hvor forbrukeratferd og nye forretningsmodeller driver endringene. Fysiske produkter blir til digitale løsninger – tenk bare på hvor mange av appene på smarttelefonen din som tidligere var fysiske produkter.

Produkter som blir produsert, ofte på andre siden av jordkloden, transportert og til slutt kastes! Nå kommer løsningene som ikke bare gir færre produkter, men bedre ressursutnyttelse før, i og etter produktets levetid.

Ta for eksempel en av de sektorene som har hatt størst teknologisk utvikling, transportsektoren. Denne sektoren er den største kilden til klimagassutslipp i Norge, og utslippene har økt med 30 prosent over de seneste 15 årene. Overgangen til lav- og nullutslippsteknologiersom biodrivstoff og elektriske biler vil ha stor betydning for miljøet. Det samme vil forretningsmodeller som endrer etterspørselen fra «bil» til «mobilitet».

Teslas biler er avanserte datamaskiner

Norges satsing på elbil har vært en suksess, og norske myndigheters incentiver har vært avgjørende.

Jeg kjøpte min første elbil for åtte år siden, en Buddy, som mine venner spøkefullt sammenlignet med en radiobil.

Teknologiutviklingen innen elbil har vært formidabel, i dag kan du sitte hjemme i sofaen og parkere Teslaen ved hjelp av en app på mobilen. For bare noen dager siden lanserte Tesla sin Model 3, den såkalte «folkemodellen». I løpet av få dager har nærmere 300.000 forhåndsbestilt en bil med usikker leveringstid de bare hadde sett på video. Teslas biler er avanserte datamaskiner og har en rekke såkalte autonome funksjoner som gjør at de langt på vei er selvkjørende.

Selvkjørende biler vil gi økt deling

Selvkjørende biler vil kunne endre vårt transportmønster ved at de kan være operative hele døgnet, og ikke slik som våre biler i dag, som står parkert i nærmere 20 timer. Det vil kunne bidra til økt bildeling og viske ut skillene mellom privat og offentlig transport.

Forskning fra MIT (Massachusetts Institute of Technology) hevder at det vil være mulig å redusere antall biler med hele 80 prosent og fortsatt sørge for at alle passasjerer vil ankomme rett sted til rett tid ved å kombinere samkjøring og bildeling.

Informasjonsteknologi representerer ca. 2 prosent av verdens klimautslipp. Det må ned. Men for en bærekraftig utvikling er det mye viktigere at vi tar ut potensialet for reduksjoner i utslipp fra andre sektorer: Anslag viser at informasjonsteknologi frem mot 2030 vil redusere utslipp med 10 – ti – ganger så mye som sektoren selv bidrar med.

Smartere løsninger i hverdagen

Digitaliseringen av livet vårt gir oss smartere løsninger i hverdagen og betydelige forretningsmuligheter til det beste for mennesker, samfunn og miljø. Digitaliseringen vil utfordre gjeldende normer, regler og holdninger. Vi har høy digital kompetanse i Norge, og det er viktig at vi møter teknologiutviklingen med et åpent sinn og ser mulighetene fremfor begrensningene.

Bærekraftig utvikling handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge fremtidige generasjoners muligheter til å dekke sine. Digitaliseringen er selve «gamechangeren» for en bærekraftig teknologisk utvikling. Vi har bare sett begynnelsen.

(Kommentaren stod på trykk i Aftenposten 8. april 2016)

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: