64 digitale forslag til næringslivet

Nyhet, Teknologi og digitalisering

Publisert

Leder Morten Dalsmo (t.v.) i styringsgruppen for Digital21 kunne denne uka overlevere sin rapport til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Leder Morten Dalsmo (t.v.) i styringsgruppen for Digital21 kunne denne uka overlevere sin rapport til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Mikkel Moe, Tekna

Digital21-gruppen leverte denne uka 64 forslag til regjeringen om hvordan næringslivet kan digitaliseres.

– Digitalisering åpner muligheter for hele bredden av norsk næringsliv, men det fordrer at vi rydder i sysakene og våger å prioritere. Kompetanse, forskning, tilpassede offentlig rammeverk, sikkerhet, tilgang til dataressurser og infrastruktur er de viktigste feltene vi har fokusert på, sier leder for teknologi og digitalisering i Abelia, Kjetil Thorvik. Han har deltatt i arbeidet i Digital21.

Digital21 er et regjeringsutnevnt utvalg som skal gi råd for å fremme næringslivets evne og mulighet til både å utvikle og ta i bruk ny teknologi og kunnskap i takt med den økende digitaliseringen.

Les også: Lanserer ny strategi for digitalisering

– Digital21 har vært en svært åpen og involverende prosess. Vi har hentet inn innspill fra hele landet, og etablert seks ekspertgrupper som har laget egne rapporter som innspill til styringsgruppen til Digital21. I hovedrapporten koker dette ned til 64 konkrete tiltak som utvalget anbefaler regjeringen å ta tak i, sier Brun.

Må tenke nytt om det offentliges rolle

Styringsgruppen til Digital21.

Styringsgruppen til Digital21 sammen med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Mikkel Moe, Tekna

Digital21-strategien peker på fem viktige oppgaver som næringslivet, akademia og det offentlige må løse sammen:

  • Etablere en relevant kunnskaps- og teknologibase og utvikle ny næringsvirksomhet
  • Sikre tilstrekkelig kompetanse med riktig innretning
  • Gjøre dataressurser tilgjengelig og ha en næringsrettet utvikling av infrastrukturen
  • Sørge for cybersikkerhet – som et nødvendig premiss
  • Utvikle offentlig rammeverk som stimulerer innovasjon og digitalisering

– En tematikk jeg særlig vil trekke frem er at Norge trenger å tenke nytt om offentlig sektors rolle i å skape verdier utenfor egne vegger. Vi må unngå at det offentlige opptrer som et hinder, og heller være en aktiv motor i næringsutvikling. Norsk økonomi trenger en offentlig sektor som tar et ansvar for verdiskaping utenfor eget hus, sier Brun.

Våge å prioritere

Han mener en annen viktig anbefaling er å våge å prioritere.

– Tiden for å smøre tynt utover er over. Vi har derfor pekt ut fire strategiske teknologier som Norge bør satse på: kunstig intelligens, stordata, tingenes internett, og autonome systemer.

Styringsgruppen til Digital21 har følgende sammensetning: Leder Morten Dalsmo (SINTEF Digital), Kjetil Thorvik Brun (Abelia), Heidi Austlid (IKT-Norge), Arve Ulriksen Mo (Industripark AS), Lise Lyngsnes Randeberg (Tekna), Silvija Seres (Polyteknisk forening), Christoffer Hernæs (S-banken), Toril Nag (Lyse Energi), Rune Foshaug (NHO), Kjetil Staalesen (LO), Morten Dæhlen (UiO), Hilde Aspås (iKuben) og Geir K. Engdahl (Cognite). Trond Moengen i DigitalNorway har vært sekretariatsleder for Digital21. 

Les mer om Digital21 her, og laste ned den fullstendige rapporten her.  

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: