Abelia

Innhold

Økt pessimisme i IKT-næringen

NHOs kvartalsrapport 2-2016

NHOs siste konjunkturrapport viser økt pessimisme i IKT-næringen. – Dette er en varsellampe, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.

Torsdag la NHO frem sin konjunkturrapport for andre kvartal 2016. Den viser at flertallet av bedriftene fortsatt er negative til framtidsutsiktene, selv om de er noe mer fornøyd med dagens markedssituasjon. Noe overraskende er det IKT- og tjenestesektoren som trekker mye ned.

- Det er ingen tvil om at norsk næringsliv opplever tøffere tider. Digitalisering er nødvendig for å øke produktiviteten, redusere kostnader og møte global konkurranse. Tallene i NHOs undersøkelse er ikke dramatiske, men det er en varsellampe at IKT-næringen nå er mindre positiv enn før. Dette synes jeg er urovekkende og det tyder på at deler av norsk næringsliv ikke har tatt inn over seg behovet for omstilling og de muligheter digitalisering gir, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

I konjunkturrapporten er det NHOs medlemmer som forteller om framtidsutsiktene og hvilke strukturelle utfordringer de mener norsk økonomi står overfor. Norsk økonomi er inne i en lavkonjunktur etter at etterspørselen fra olje- og gassproduksjonen rettet mot resten av økonomien har avtatt.

Haugli konstaterer at oljebremsen har konsekvenser også for IKT-næringen.

- I tillegg kan det ha betydning at andre virksomheter, ikke minst i offentlig sektor, har varslet kutt i konsulent- og IKT-budsjettene. I en tid med behov for økt produktivitet og omstilling, er IKT det aller viktigste verktøyet. En rapport NyAnalyse har utført for Telenor viser at IKT-investeringer bidro direkte og indirekte til 47 prosent av produktivitetsveksten i Norge i perioden 2006-2013, sier Haugli.

Han mener det kan være kortsiktig og farlig å saldere IKT-prosjekter.

- Det gjelder ikke minst i offentlig sektor, der vi både ser kraftig vekst i enkelte direktorater og ambisjoner om redusert bruk av eksperter utenfra. Det er urovekkende om en offentlig sektor med store omstillingsbehov baserer seg på å gjøre det meste selv. Nettopp i slike situasjoner kan bidrag utenfra være avgjørende for å utløse varig endring og omstilling, sier Haugli.

Ønsker du å motta vårt ukentlige nyhetsbrev? Registrer deg her.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: