Abelia

Innhold

Norge inntar det mobile Europa

Nyhet, Teknologi og digitalisering

Publisert

Logo - Mobile World Congress 2017

Innhold har fått en sentral plass på verdens største mobilmesse i Barcelona. Norge er godt representert.

Abelia er tilstede på Mobile World Congress (MWC) som arrangeres i Barcelona hvert år av GSMA, som er en global organisasjon som forvalter interessene til GSM-mobiloperatører i hele verden. Det er også mobiloperatørene som er ryggraden i arrangementet, selv om kongressen dekker hele det mobile økosystemet.

Ny besøksrekord

I 2016 hadde kongressen over 100.000 besøkende, og besøket ser ut til å bli enda høyere i år. Det er laget et eget arrangement for oppstartsbedrifter og investorer under navnet Four Years From Now (4YFM), og man regner med at over 16.000 vil delta på dette, mens 20.000 spanske ungdommer mellom 10 og 16 år er ventet til Youth Mobile Festival (YoMo) hvor de kan både se og ta på vitenskap og ny teknologi. Målet er at unge mennesker skal få interessen for en karriere innen teknologi, og virkemidlene er både workshops, teater og underholdning.

Fokus på innhold

Søndagen rett før kongressen preges hvert år av en rekke teknologiske lanseringer, og 2017 ble intet unntak. I år stjal leverandører som LG, Huawei, Nokia, Sony og Samsung mye av oppmerksomheten, selv om sistnevnte ikke dukket opp med den snart mytiske Galaxy S8 - den kommer først i slutten av mars.

Den mobile verden handler imidlertid om mye mer enn nye håndholdte smykker. Årets kongress har et spesielt fokus på innhold, noe også listen over foredragsholdere vitner om. Der finner vi blant annet:

  • CEO Reed Hastings i strømmeselskapet Netflix.
  • CEO Arnaud de Puyfontaine i det franske mediekonglomeratet Vivendi.
  • CEO John Martin i Turner Broadcasting, som blant annet står bak CNN og er en del av verden største mediekonsern, Time Warner.
  • Grunnlegger og CEO John Hanke i Niantic som blant annet står bak de utvidete virkelighetene i spillene Pokemon Go og Ingress.

- Mobilen er et viktig element i de fleste deler av livene våre, samtidig som det er en del av all innovasjon og utvikling. Derfor har vi kalt årets kongress "Mobile: The Next Element". MWC skal vise hvor viktig mobilen er i hverdagslivet, og hvilke positive effekter den har for milliarder av mennesker over hele kloden, sier markedsdirektør i GSMA, som står bak kongressen.

Bred norsk deltakelse

Blant de 2000 utstillerne finner vi også en rekke norske selskaper. I paviljongen hos Innovasjon Norge finner vi selskaper som AnsuR Technologies, AppsCo, Elliptic Labs., MeaWallet, one2touch, Rosberg System, Safe4 Security Group, Sigma MobileOne og Thin Film Electronics.

I tillegg deltar Telenor, Opera, Nordic Semiconductor, IDEX, Target Everyone, Link Mobility, Huawei, poLight og Disruptive Technologies med egne møter, stands og arrangementer.

- MCW samler noen av de aller beste hodene på mobilteknologi, og er en viktig møteplass samt et sted å plukke opp nyheter. Flere av de norske selskapene er med år etter år, og ser vekst som direkte følge av deltagelse på messen, sier Désirée Vikse som er tjenesteansvarlig for messer i Innovasjon Norge.

Selvdrevne biler, tingenes internett og 5G

Selvdrevne biler er også på programmet under MWC. Otto, som nå eies av Uber, er et selskap som jobber med selvdrevne lastebiler. I fjor ble de angivelig de første som startet med selvdreven lastebilleveranse da en bil leverte - nettopp - 50.000 ølbokser med Budweiser.

Ellers får tingenes internett (IoT) stor oppmerksomhet. I følge en bransjeundersøkelse fra Mobile World Live regner nesten halvparten IoT som det mest attraktive forretningsområdet i den mobile verden i 2017, mens kunstig intelligens og mobil betaling følger laaaangt bak på de neste plassene.

Mange forventer også at 5G kommer til å få stor oppmerksomhet, selv om de mer realistiske forventer at det blir mest snakk i år, slik det også ble i fjor. I Mobile Worlds bransjeundersøkelse er det færre enn 20 prosent som forventer at 5G rulles ut kommersielt i deres marked i 2018, mens bare 10 prosent tror at fremtidens mobile tjenester kommer til å være helt avhengige av 5G.

Innovation City

Med telekom- og mobiloperatører i førersetet, er det ikke til å unngå at det blir stort fokus på teknologiske nyvinninger. MWC har konseptet Innovation City hvor nye produkter og gadgets fra en rekke mobil- og teknologileverandører blir presentert. Dette omfatter alt fra selvdrevne biler til globale transportløsninger, ting du har hjemme og ting du har på jobb, og alt fra helse- til landbruksteknologi.

Med teknologiske muligheter dukker også teknologiske trusler opp, og en rekke av årets tematiske partnerprogrammene tar nettopp tak i truslene som følger utviklingen. Palo Alto Networks skal diskutere hvordan man skal bekjempe trusler når en rekke nye apparater knyttes til internett, mens seminaret "Future of Cyber Security" skal ta for seg de mange utfordringene rundt skytjenester. 

MWC varer frem til torsdag. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: