Modig og nødvendig utfasing av maskinskatten

#205

Green Mountain datasenter på Rennesøy utenfor Stavanger.

Beregninger gjort av datasenteret Green Mountain viser at den norske maskinskatten for et datasenter på én megawatt er 1766 prosent høyere enn i Sverige.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 foreslås det å fase ut eiendomsskatten på verk og bruk, også kalt  "maskinskatten". Dette forslaget støtter Abelia.

- Når de store internasjonale selskapene skal etablere datasentre, vender de Norge ryggen. Facebook valgte Sverige, Google gikk for Finland og Apple satset på Danmark. De andre nordiske landene har et forsprang på Norge, og en viktig årsak til dette er maskinskatten, sier fagsjef for digitale næringer i Abelia, Kjetil Thorvik Brun.

Uforutsigbar

I tillegg til å være svært dyr, er skatten veldig uklar og uforutsigbar. Eiendomsskatten på slike anlegg avhenger av politiske beslutninger som kan endres av et kommunestyre ved simpelt flertall. Denne uforutsigbarheten skremmer vekk de som ellers kunne ønske å satse i Norge.

Med økt digitalisering kommer et massivt behov for store datasentre hvor både private og offentlige aktører kan lagre sine data. Global etterspørsel etter datasenterkapasitet er forventet å øke med over 40 prosent hvert år.

30 steder i Norge

Ifølge en rapport fra 2016 utarbeidet av Asplan Viak på oppdrag fra Energi Norge, jobbes det allerede med datasenterprosjekter over 30 steder i Norge – fra Vardø i nord til Lillesand i sør.

Kommunenenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjonKS argumenterer med at fjerning av maskinskatten vil bety betydelig inntektstap for kommunene, og berderfor om et lovutvalg.

- Slik regjeringens forslag ligger, vil det bli overgangsordninger for de kommunene som rammes fra 2019. Disse arbeidsplassene er et gode for kommunene, ikke en ulempe. Det er ingen grunn til ytterligere utsettelser og utredninger, det er ingen grunn til å vente noe lenger med å ta et viktig grep for å skape nytt næringsliv og nye arbeidsplasser, sier Brun.

Alt ligger til rette

Norge har i dag flere aktører innen etablering og drift av datasentre. Blant disse er Digiplex, Green Mountain, Lefdal Mine Datacenter, Bluefjords og Bulk Infrastructure.

Tilbudet i Norge er primært datasentre som leier ut enten datakraft og -lagring, eller tilrettelagt plass til egne servere. I tillegg har vi skytjenesteleverandører.

- Til tross for en svært dyktig og spirende næring, har Norge rammevilkår som hemmer veksten til norske aktører i markedet. Dette gjenspeiles også ved at Norge gang på gang mister de store investeringene i datasentre til våre naboland, sier Brun.

Vil fremme veksten

- Derfor har Abelia foreslått en rekke politiske tiltak for å fremme veksten til en grønn datasenternæring. Vi, og andre med oss, har fått gjennomslag for mye. Regjeringen har redusert el-avgiften for datasentre, de er i ferd med å endre graveforskriftene, de har igangsatt arbeidet med en strategi for grønne datasentre, vil gi tilskudd til fiberkabler til utlandet og vurdert tilgangen på mørk fiber. De foreslår også å bevilge midler til markedsføring av Norge som attraktiv datasenternasjon, sier han.

- Regjeringen har tatt viktige steg for å bidra til en grønn datasenternæring i Norge, men målet om like konkurransevilkår med våre naboland er ikke nådd.

- Dersom Stortinget velger å felle regjeringens forslag om å fase ut maskinskatten vil de stagge veksten til en grønn, norsk datasenternæring og samtidig lukke døren for store investeringer som de vi ser i våre naboland.

Her kan du lese Abelias innspill til ny strategi for datasenternæringen.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: