Abelia

Innhold

Vil ha "cutting edge"-innovasjon i offentlig sektor

Nyhet, Teknologi og digitalisering

Publisert

Bård Vegar Solhjell debatterer digital omstilling med blant andre Jonas Gahr Støre under Abelia Open, 25. august. Foto: Stig Weston

Norge må legge til rette for at offentlig sektor tar større risiko, varsler SVs Bård Vegard Solhjell og Torgeir Knag Fylkesnes.


Doktor på mobilen og at offensiv satsing på digitale læremidler. Det er to av SVs fremste forslag for å digitalisere offentlig sektor.

- Et ambisiøst, men realistisk, mål kan være at digitale læremidler skal utgjøre 50 prosent av alle læremidler som brukes i 2022, sier SVs Bård Vegar Solhjell. 

Han har sammen med kollega Torgeir Knag Fylkesnes laget liste over SVs fem viktigste tiltak  for at Norge lede i dagens digitale skifte.

De fem punktene er et oppspill til den norske omstillingsdebatten under Abelia Open torsdag (25. august). Her møter Solhjell blant annet AP-leder Jonas Gahr Støre som tidligere har delt sine fem viktigste punkter.

De to er enige om at Norge trenger flere IKT-studieplasser og digital vask av lover og regler. Mens SV blant annet er mer opptatt av digitale læremidler enn koding i skolen.

"Cutting edge" i offentlig sektor

Solhjell og Knag Fylkensneser spesielt opptatt av at det offentlige må komme nærmere fronten av den digitale utviklingen. Det krever større risikovilje.

- Vi må gjøre det mulig for det offentlige å velge "cutting edge"-løsninger. Da trenger vi en risikoordning, som gjør det mindre farlig å tenke nytt også i offentlig sektor, sier Solhjell.

SV fikk Stortinget til å be regjeringen utrede en risikoordning  før sommeren.

Solhjell er dessuten opptatt av at Norge må få på plass en "Made in Norway"-strategi for den nye industrien.
- Norge har gode forutsetninger for å ta i bruk avansert robotteknologi, 3D-printing og digitale verktøy til industriproduksjon.


Her ser du listen i sin helhet:
  1. Utdanning: Etablere 1000 nye IT-studieplasser i 2017, som en start. I 2015 kom kun 10% av søkerne inn på IT-studier.  Kun en av fire nødvendige IT-stillinger vil være besatt i 2030 om ikke flere IT-utdannes. SV foreslo dette i 2016.
  2. Nasjonal strategi for industri 4.0: En plan for hvordan Norge skal skape og nyttiggjøre seg avansert industriproduksjon med overskriften «Made in Norway». Norge har gode forutsetninger for å ta i bruk avansert robotteknologi, 3D-printing og digitale verktøy til industriproduksjon.
  3. Skole: En opptrappingsplan for smarte, digitale læremidler i skolen. Et ambisiøst, men realistisk, mål kan være at disse skal utgjøre 50 prosent av det tilgjengelige omfanget innen 2022. Opptrappingsplan fra vår 2017.
  4. Helsevesenet inn i smarttelefonens tid: Dr. Watson på innerlomma - en medisinsk førstelinje på mobilen i form av en app som kartlegger symptomer og samler inn egenmålte helsedata før pasienten kommer i kontakt med legen. Slik får legen bedre tid til å møte pasienten som medmenneske.
  5. Risikoordning for offentlige anskaffelser. Vil gi større mulighet til å velge cutting edge løsninger i offentlige digitale investeringer. SV fikk Stortinget til å vedta en utredning før sommeren.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: