Abelia

Innhold

God digitaliseringspolitikk fra Høyre

Nyhet, Teknologi og digitalisering

Publisert

Illustrasjonsbilde - kvinne holder mobiltelefon med Høyre-logo.

I sin digitale plattform stiller Høyre både rett diagnose og skriver ut resept på riktig medisin.

- Vi er generelt veldig godt fornøyd med den politikken som utmeisles, sier Kjetil Thorvik Brun som er fagsjef for IKT og digitale næringer i Abelia.

I dag legger Høyres digitaliseringsutvalg sitt forslag til digital plattform frem for partiet felleskonferanse. De skal vurdere om forslaget skal videre til vurdering for landsmøtet. Ved siden av ønsket om å fase ut kontantplikt, mener Brun utvalget har mange gode forslag:

  • Digitalisere all offentlig undervisning og læringsmateriell, og etablere flere studieplasser innen IKT- og teknologifag.
  • Vurdere KompetanseFUNN for å stimulere til økt kompetanseutvikling i bedriftene, samt utvikle etter- og videreutviklingspakker.
  • Styrke IKT-forskning.
  • Legge til rette for mer eksperimentering i offentlig bruk av teknologi, blant annet ta i bruk prediktiv teknologi for å forebygge kriminalitet.
  • Modernisere regelverk for å legge til rette for autonome kjøretøy.
  • Endre regler for opsjonsbeskatning og fase ut skatt på arbeidende kapital. 

Les Høyres forslag: Løsninger for et digitalt Norge

- Det er gledelig å se at Høyre inn mot valgkampen anerkjenner digitalisering som en viktig premissgiver for Norges fremtid. Det har blitt et race for å lage best mulig digitaliseringspolitikk mellom Høyre og Arbeiderpartiet, og vi forventer at andre partier ikke sovner på startstreken, sier han.

Før jul slo Abelia fast at Arbeiderpartiet tar digitalisering på alvor. Da deltok partileder Jonas Gahr Støre i Digital Advisory Board, hvor han diskuterte digitalisering med toppledere fra noen av Abelias IKT-virksomheter.

- Skal Norge styrke internasjonal konkurranseevne, skape nye arbeidsplasser og lykkes med grønn omstilling er vi avhengige av at denne type digitaliseringspolitikk får gjennomslag. Det er betryggende at Norges to største partier ser dette, sier Brun.

Han peker på at teknologiutviklingen og digitaliseringstakten øker eksponentielt, og at det bringer med seg store forandringer.

- Det har blitt vanlig med store teknologiske gjennombrudd, og det vi tidligere kun har kjent fra science fiction er nå på vei til å bli en del av vår hverdag. Science fiction har blitt science reality, som toppsjef Remi Eriksen i DNV GL påpekte under NHOs årskonferanse torsdag. Norge er ikke noe unntak. Vi må ha en ambisjon om å ligge i front, og da trenger vi framsynt politikk.

Selv om Brun omtaler Høyres digitale plattform som et helhetlig og veldig godt produkt, er det et par områder han mener kan bli bedre.

- Vi må få til et bedre samspill mellom offentlig sektor og næringslivet, og vi trenger bedre insentiver som kan øke digitaliseringen i kommunene. I europeisk målestokk har vi også en av de laveste ambisjonene om programmering i skolen, sier Brun.

- Den demografiske utviklingen med eldrebølge og flere livsstilssyke gir store utfordringer hvor digitalisering er en viktig del av svaret. Ved å løse våre egne utfordringer, kunne vi laget løsninger som ville lagt grunnlag for nytt innovativt næringsliv og eksport til andre land med samme utfordringer. Her kunne Høyre vært langt mer konkrete, sier han.

Brun mener også det er noen punkter i Høyres digitale plattform hvor det har gått litt for fort i svingene.

- Det er et steg tilbake til fortiden å kreve at all offentlig informasjon skal lagres på servere innenlands. Det er også til hinder for god konkurranse i næringslivet og i strid med den politikken regjeringen selv har fremmet. Jeg kan ikke annet enn å tro at dette er en slurvefeil, og at det er glemt et par ord om at det kun gjelder særlig sensitiv informasjon, sier Brun.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: