Abelia

Innhold

EUs gjenopprettingsplan

#205

EU-kommisjonen la nylig frem en omfattende gjenopprettingsplan (recovery plan). Det er satt av store summer til gjenreising, med tilskudd og lån. Samtidig er det foreslått endringer i langtidsbudsjettet.

Totalt legges det opp til å bruke 750 milliarder euro på gjenreisning, hvorav 500 milliarder skal brukes til tilskudd, og 250 milliarder skal gis som lån. Samtidig er det foreslått endringer i langtidsbudsjettet.

Blant tiltakene er det definitivt største det såkalte Recovery and Rescilience Facility, med direkteoverføringer og lån til medlemsland for å støtte investeringer og reformer for å gjenreise økonomien. Det legges vekt på viktigheten av grønne og digitale investeringer her, men det er foreløpig ikke spesifisert hvordan dette skal sikres.

- Vi er glade for at kommisjonen anerkjenner at veien ut av krisen er grønn og digital omstilling, og er spent på hva som konkret kommer av tiltak for å få til dette. Vi kan ikke gå tilbake til akkurat slik ting var før krisen, men med målrettet innsats kan vi få fart på omstillingen og komme styrket ut av denne vanskelige situasjonen. I krisetider er det viktig at vi holder sammen og hjelper hverandre Derfor er det veldig bra å å se at EU legger frem en såpass omfattende omstillingspakke, sier Kjetil Thorvik Brun, leder for teknologi og digitalisering i Abelia

Abelias paraplyorganisasjon, Digital Europe, er fornøyde med intensjonene i pakken, men stusser over at det ikke legges opp til ekstra midler i rammeprogramme for digital transformasjon, Connecting Europe Facility og Digital Europe Programme.

Det er foreløpig uklart hvordan EØS-landene vil berøres av det foreslåtte tiltaket.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: