Abelia

Innhold

Rådgivere setter i gang ny vekst

Nyhet, Rådgivere

Publisert

Portrettbilde av Aspelund

– Rådgivere utgjør en vesentlig del av norsk næringsliv. De er gode samtalepartnere som kan snu opp ned på tradisjonell praksis og tankesett og sette i gang ny vekst.

Det sier Grete Aspelund som er styreleder i Abelia og administrerende direktør i Sweco Norge.

Fredag 22. september skal hun snakke om rådgiverbransjens kunnskapsoverføring og samfunnsverdi på lansering av Menon-rapporten "Verdien av gode råd". Dette er den mest omfattende analysen av rådgivernæringen i Norge, og den viser at rådgivere står for et betydelig bidrag.

– Rådgivere tilbyr både private og offentlige virksomheter fleksibilitet i tilgang på kapasitet og kompetanse, og kan bygge kunnskap på tvers av næringer og prosjekter, sier Aspelund.

Hun mener det er vanskelig å sette en pris på gode råd, men er ikke i tvil om viktigheten av bidraget.

– En stor fordel for rådgivere er at de kommer utenfra og kan se med helt nye øyne på virksomheten de arbeider for. I tillegg har de ofte tilgang på kompetanse som virksomheten selv ikke kan utvikle på samme måte.

Sweco er Europas ledende rådgivende ingeniørselskap hvor 14.500 medarbeidere gjennomfører prosjekter i mer enn 70 land hvor de former fremtidens byer og samfunn. Som en kompetansebedrift krever de utdanning på bachelor- eller mastergradsnivå hos sine ansatte, men er samtidig tydelig på at det ikke bare er utdannelse som gjør en forskjell.

– Det som skiller de gode rådgiverne fra de mindre gode er evnen til å samhandle med andre mennesker, kreativ tenkning og løsningsorientering. Evnen til å lytte er ofte undervurdert, sier Aspelund som også har gode råd til kjøpere av rådgiving.

– De bør helt fra innkjøpsfasen tenke på hvordan de skal sikre at kompetansen de innhenter forblir i selskapet etter at oppdraget til rådgiveren er over. For å løfte kvaliteten på spesielt offentlige anskaffelser er det også viktig at tjenester kjøpes etter andre kriterier enn bare pris. Det offentlige har en vesentlig rolle i utviklingen av leverandørenes kompetanse, og det ensidige fokuset vi ser på pris hos en rekke aktører bidrar ikke til nivåheving i rådgivernæringen, sier Aspelund.
Hun tror kan spille en sentral rolle i omstillingen av Norge.

– Omstilling er krevende for enhver virksomhet. Gode rådgivere kan tilføre kompetanse om endringsledelse og kunnskap om beste praksis. Ofte forventes det at omstilling vil medføre lavere inntjening i en periode. Rådgiverens kan også bidra til identifisering av tiltak som opprettholder lønnsomheten.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: