Norge har så langt mislykkes med den grønne omstillingen. Det er konklusjonen til BI-forsker Per Espen Stoknes basert på tall fra OECD. Nå tar Abelia initiativ til å samle virksomhetene som ønsker å skape den grønne veksten, og inviterer til dugnad.
- Tallene viser at Norge sitter solid fast i oljegryta. Det går ikke raskt nok. For tiden lager mange bransjer veikart for grønn omstilling. Utfordringen for Norge og for sektorbransjene er at de store og disruptive endringene kommer til å skje i koblingene mellom de ulike bransjene, sier Tarje Bjørgum, leder for klima og helse i Abelia. Evnen til samhandling på tvers – mellom bransjer – er for dårlig utviklet.
Abelias mål er å bidra til å bygge broer blant annet mellom klima, IKT og kunnskapsnæringene. Torsdag møtte en rekke Abelia-bedrifter sekretariatet for regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft i en rundebordssamtale. Utvalget skal lansere sin rapport i oktober.
Må også skape arbeidsplasser
Sekretariatsleder Per Sandberg poengterte at både regjeringen og utvalget jakter på løsninger som kan oppnå mer enn bare klimamålene.
- Målet til utvalget er å oppnå tre ting samtidig: det handler om klimakutt, økonomisk verdiskaping og å skape arbeidsplasser. Mye av politikken har fokusert på bare ett av målene. For eksempel koster den norske elbilsatsningen 3-4 milliarder kroner per år. Haken er at det så langt bare har vært en kostnad. Det har skapt en elbil-nasjon, men svært liten økonomisk verdiskaping eller arbeidsplasser i Norge ennå. Vi må evne å tenke flere mål samtidig. Derfor bør elbilpolitikken kompletteres, og den grønne omstillingspolitikken på andre områder må utformes mer helhetlig, sier Sandberg.
Kunnskapsbedriftene i spissen
Ekspertutvalget for grønn konkurransekraft har så langt fått åtte bransjer til å lage egne veikart.
Sandbergs bestilling til Abelia var å komme opp med et "smartkart" fra kunnskap- og teknologibedriftene.
Dette kartet vil tegne et bilde av hva som kan gjøres på tvers av de etablerte næringene.
- Vi tar svært gjerne imot utfordringen fra ekspertutvalget. De tradisjonelle bransjeskillene er ofte den største hindringen for å skape reell endring. Kunnskaps- og teknologibedriftene er vant til å jobbe med å se helheten og skape nye løsninger som trosser etablerte skillelinjer. Dette er perspektiver som vil være viktig for at utvalget skal kunne komme med gode anbefalinger, sier Tarje Bjørgum i Abelia.
- Abelia vil ta initiativ til å lage et veikart i løpet av sommeren som kan presenteres i september. I dette arbeider ønsker vi å trekke inn relevante aktører og medlemsbedrifter, avslutter Bjørgum.
Har du konkrete ideer og innspill til dette arbeidet, ta kontakt med Abelia.