Abelia

Innhold

Venturefondene etterlyser flere konkurrenter

Nyhet, Innovasjon

Publisert

Ingrid Teigland Akay, managing partner i Hadean Ventures sammen med partner Siro Perez og managing partner Walter Stockinger. Foto: Hadean Ventures

Ingrid Teigland Akay, managing partner i Hadean Ventures sammen med partner Siro Perez og managing partner Walter Stockinger. Foto: Hadean Ventures

Mange bedrifter roper etter kompetanse og kapital. Ingrid Akay i Hadean Ventures tror svaret ligger i å legge til rette for flere profesjonelle eiermiljøer.

Mange vekstbedrifter opplever mangel på kompetent kapitalt som er utfordring når de skal vokse. Det viser en ny undersøkelse Menon Economics har gjennomført på oppdrag fra Abelia og Norsk Venturekapitalforening (NVCA).

Les mer: Last ned rapporten

– Svarene fra bedriftene viser at det er for få profesjonelle eiermiljøer i Norge. Det de etterlyser, er nettopp det venturefond spesialiserer seg på, sier Ingrid Teigland Akay. Hun er managing partner i Hadean Ventures og styremedlem i Norsk Venturekapitalforening (NVCA).

Bedriftene nevner også kostnader knyttet til internasjonalisering og tilgang på spisskompetanse som noen av de største utfordringene.

– Det er jo nettopp der vi kommer inn. Vi har stort internasjonalt nettverk, og vi har vært med på denne type reiser før, sier Teigland Akay.

Figur fra rapporten Vekstvilkår for norske scaleups.

For helsesektoren er det å ha en spesialisert investor ekstra viktig, mener hun.

– Kompetent kapital, som ofte etterlyses, betyr at investoren er i stand til å støtte selskapet med mer enn bare kapital. Vi ser det ekstra tydelig i helseindustrien som er svært kompleks. Det er tilnærmet umulig for en gründer å ha full oversikt og kompetanse på alle områder, forteller Teigland Akay.

Hun har nylig gjort to investeringer fra det nye helsefondet Hadean Ventures, en i Sverige og en i Norge. De spesialiserer seg på investeringer innen life science.

– Det er fantastisk god grunnforskning i Norge, vi er langt fremme på mange områder innen helse. Hvis disse ideene, gründerne og selskapene får riktig finansiering og drahjelp, kan vi se flere nye Algetaer, i Norge, spår Teigland Akay. Det norske legemiddelselskapet ble solgt til Bayer for 18 milliarder kroner.

Les også: Derfor vokser ikke flere norske selskaper 

Teigland Akay påpeker videre at dersom politikeren vil lette arbeidsforholdene til både gründere og investorer, er det bare å følge opp anbefalingene fra rapporten:

– Innfør en mer rettferdig opsjonsskatt for alle unoterte bedrifter, det er i vekstfasen man virkelig trenger drahjelp til å ansette mange flinke folk; og legge til rette for å få flere fondsinvestorer til å satse på nye og etablerte fondsmiljøer innen venturekapital, mener Teigland Akay.

– Det vil gjøre at vi kan bygge videre på den underskogen av selskaper som er bygget nå, og sikre at de får utløst sitt potensiale, sier hun.

Les også: Tilgang til talenter i verdensklasse er avgjørende for å vokse 

Om undersøkelsen:
  • 77 norske vekstbedrifter og tidligfaseinvestorer har svart på hva de vurderer som vekstbedriftenes største barrierer for videre vekst.
  • Statistikken og analysen er gjennomført av Menon Economics i perioden mai-juni 2018.
  • Vekstbedrifter er i denne undersøkelsen definert som foretak som over de siste fem årene har gjennomsnittlig årlig omsetningsvekst på minimum 10 prosent, eller har hentet inn kapital fra aktivt eierfond.
  • Undersøkelsen er rettet mot medlemmer av Abelia og norske porteføljeselskap med aktive eierfond som oppfyller definisjonen av vekstbedrift.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: