Vekstbedrifter

Politisk sak, Innovasjon

Publisert

Den store utfordringen for norsk økonomi når eksportinntektene daler er å skape flere internasjonalt orienterte vekstbedrifter.

Regjeringens gründerplan signaliserte økt fokus på gründerbedrifter, men Abelia mener mer grunnleggende endringer av virkemidler og rammebetingelser må til for å legge til rette for flere vekstbedrifter. Problemet er ikke knyttet til antallet gründere, men å legge til rette for at flere kan vokse raskere på globale markeder med Norge som base. Vi må gå fra mange lovende startups, til flere voksende scaleups.

I land som ble hardt rammet av finanskrisen sto det tidlig klart at gamle arbeidsplasser som forsvant ikke ville komme tilbake i samme deler av økonomien som de forsvant fra. I USA, Storbritannia og Sverige kommer nå 4 av 5 nye arbeidsplasser fra selskaper under fem år. Denne andelen er lavere i Norge, men må øke i takt med at arbeidsplasser forsvinner fra oljesektoren, hvor få tror at de vil gjenoppstå. Digitalisering, økt automatisering og klima er megatrender som representerer muligheter for næringslivet – om man klarer å gripe dem. Det er næringslivet og gründerne selv som har hovedansvaret for å lykkes.

Formålet med Abelias politikk for vekstbedrifter er å sette fingeren på hvilke politiske tiltak som kan øke tempoet i fornyingen av Norge og styrke vekstkraften i økonomien innenfor kunnskaps- og teknologiintensivt næringsliv.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: