Abelia

Innhold

  • Abelia
  • Bransjer
  • IKT
  • Stortinget sier nei til «Google-skatt»

Stortinget sier nei til «Google-skatt»

Nyhet, IKT

Publisert

Skjermdump fra Google.no

– Dette er vi fornøyd med. En egen særnorsk digitalskatt ville rammet norsk IT-næring, sier fagsjef Kjetil Thorvik Brun i Abelia.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) får dermed ikke gjennomslag for forslaget om å utrede en norsk skatt for selskaper med digitale inntektsmodeller, den såkalte «google-skatten». MDG ville skattlegge IT-giganter som Google, Apple, Amazon og Facebook, fordi mange har kritisert selskapene for å flytte overskudd til land med lav skatt for å unngå skattereglene.

Da Finanskomiteen kom med sin innstilling til saken i går, ble det klart at kun Rødt og SV vil stemme sammen med MDG.

Kan ikke straffe enkeltbedrifter

– Vi er glade for at et flertall i komiteen har forstått forskjellen mellom symptomene og sykdommen. Det er en selvfølge at alle skal betale skatt for sin virksomhet i Norge, og aggressiv internasjonal skatteplanlegging er åpenbart uønsket. Men det er dagens internasjonale skattesystem som er problemet, og det løses ikke ved å straffe enkeltbedrifter. En egen særnorsk digitalskatt ville rammet norsk IT-næring, og vi merker oss at komiteen har tatt dette innover seg, sier Kjetil Thorvik Brun som er fagsjef for IKT og digitale næringer i Abelia.

Les også: Google-skatt kan ramme norsk IT-næring

– OECD har vist at de prioriterer denne problematikken og vi mener at det er viktig at Norge trapper ytterlige opp sin innsats slik at vi får en omforent internasjonal løsning på skattepolitikken, sier Brun.

SV gikk sammen med de øvrige partiene i komiteen om å be regjeringen forsterke arbeidet med å skattlegge multinasjonale selskaper med liten fysisk tilstedeværelse, i samarbeid med OECD og G20.

Ber regjeringen følge opp arbeidet

– Vi skulle gjerne sett at de andre partiene gikk lenger, men er fornøyde med at vi nå får regjeringen til å skru innsatsen betydelig opp med å vurdere midlertidige skatteløsninger nasjonalt, sier MDGs stortingsrepresentant Per Espen Stoknes til NTB.

Flertallet i Finanskomiteen ber regjeringen senest høsten 2019 legge fram en vurdering av hvordan Norge skal følge opp arbeidet som er gjort internasjonalt. Regjeringen skal også vurdere konsekvensene av å innføre en omsetningsavgift som tilsvarer den som er foreslått av EU-kommisjonen.

Brun legger vekt på at skattereglene må være rettferdig for alle aktører.

– Det er uheldig om vi utreder særskilte skatter for enkeltaktører i enkeltnæringer. Skattereglene må være rettferdige for alle næringer, og fungere både for utenlandske selskaper i Norge og norske selskaper i utlandet. Det kan vi ikke få til uten samarbeid med andre land om skattleggingen. Og vi bør i alle fall ikke kjøre et sololøp som gir store konsekvenser for en av våre viktigste næringer.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: