Abelia

Innhold

  • Abelia
  • Bransjer
  • IKT
  • Kan ikke innføre skatt for enkeltbedrifter

Kan ikke innføre skatt for enkeltbedrifter

Nyhet, IKT

Publisert

Skjermdump fra Google.no

– Alle skal betale skatt, men det er uheldig om vi innfører særskilte skatter for enkeltaktører i enkeltnæringer, sier Abelias Kjetil Thorvik Brun om forslaget om en "Google-skatt".

Onsdag var det høring i Stortingets finanskomité om Norge bør utrede innføring av egne skatteregler for IT-giganter som Google, Apple, Amazon og Facebook. Mange har kritisert disse selskapene for å flytte overskudd til land med lav skatt for å unngå skattereglene. Det er Miljøpartiet De Grønne som har fremmet forslaget.

– Internasjonal skatteplanlegging er ikke noe nytt og har pågått i mange tiår, men dette forslaget unnlater å ta tak i den grunnleggende utfordringen. I stedet ser de på enkeltaktører fra enkeltnæringer. Alle skal betale skatt, men vi kan ikke innføre særskilte skatter på bedriftsnivå, sier Abelias fagsjef for digitale næringer, Kjetil Thorvik Brun.

Underlig

– Det er underlig at man på den ene siden erkjenner at internasjonal skatteplanlegging er et bransjeuavhengig problem, mens man på den andre siden sier at man kun skal utrede en skatt for enkeltselskap fra en enkeltnæring. Klipper man ut en liten bit av bildet og stirrer på det, går man også glipp av effekten på helheten, sier Brun.

– Skattereglene må være rettferdig for alle næringer. Og så må vi finne skattesystemer som fungerer både for utenlandske selskaper i Norge og norske selskaper i utlandet. Det kan vi ikke gjøre uten å samarbeide med andre land om skattleggingen.

Både Mediebedriftenes Landsforening (MBL) og LO har gått ut og sagt at skatten fra disse selskapene er helt marginal, men innrømmer samtidig at de ikke kjenner tallene. Derfor støtter de en utredning om egne skatteregler for gigantene. Brun frykter at Norge skal isolere seg med særskatter som er i utakt med internasjonale regler.

Rammer norsk IT-næring

– En særskatt for IT-selskaper i Norge vil medføre at IT-gigantene prioriterer andre land for sine satsinger, og det kan ramme norsk IT-næring hardt. Mange av de lovende norske IT-selskapene er nemlig avhengig av de store gigantenes investeringer i digital innovasjon. For hver dollar IT-gigantene tjener, sitter det norske økosystemet igjen med mange, sier Brun.

Han frykter at datasenternæringen kan bli skadelidende.

– De siste årene har også regjeringen gjort Norge til et stadig mer attraktivt land for datasenternæringen gjennom lavere el-avgift, utfasing av maskinskatten og investering i fiberkabler mot utlandet. Hvis vi nå skal innføre urettferdige og uforutsigbare skatter, vil mye av dette arbeidet være forgjeves.

Les også:

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: