Abelia

Innhold

  • Abelia
  • Bransjer
  • Helse
  • Klar for samarbeid om fremtidens helsevesen

Klar for samarbeid om fremtidens helsevesen

Nyhet, Teknologi og digitalisering, Helse

Publisert

Direktør i e-helsedirektoratet, Christine Bergland.

E-helsedirektør Christine Bergland ønsker samarbeid med næringslivet for å fornye dagens helseregelverk.

Dagens digitale helseløsninger er "i stor grad en videreføring av den papir-baserte postjournalen", mens "meldinger blir borte og pasienter blir glemt".

Det var egendiagnosen Helsedirektoratet leverte om tilstanden i norsk helsevesen for et par år siden. Lite er endret siden den gang, og fra nyttår skilte regjeringen ut helse-IT-ansvaret i et eget direktorat, e-helsedirektoratet, under ledelse av Christine Bergland.

Torsdag møtte hun helsenæringen til dialog hos Abelia.

Hun vektla i sitt innlegg at det ofte er regelverket som hindrer fornying av helsevesenet.

- Vi må gjerne utvikle et felles budskap om at lovverket er uhensiktsmessig tungt. Markedsaktørene må hjelpe oss å fortelle politikerne at det som foregår her er absurd, sier Bergland.

Hvordan bygger vi helsenæring?

Abelia-sjef Håkon Haugli benyttet sin innledning til å etterlyse større tydelighet rundt hvor næringsaktørene er ønsket inn, hvilke rolle de skal ha og hvilke rammebetingelser de får.

- Næringslivsaktørene opplever i dag usikkerhet om dette, sier Haugli.

Bergland fastslo at næringslivet vil spille en stadig viktigere rolle i helsevesenet fremover. Hun trakk også frem at e-helsedirektoratet selv hadde vært en pådriver for å få ordene"næringsutvikling" og "leverandører" inn i direktoratets tildelingsbrev.

De to ordene er nevnt en gang hver i det 10-sider lange brevet, fortalte Microsofts Shahzad Rana. 

Rana, Pasientskys John Creed og flere av de fremmøtte utfordret Bergland på hvor langt e-helsedirektoratets næringsvennlighet egentlig strekker seg.

- Hvis telemyndighetene hadde drevet appstore, hvor langt ville vi kommet. Det offentliges rolle er å sette rammevilkårene for app store, ikke å bygge den, sier Creed.

Standard Norges Jacob Mehus fulgte opp og ba om sterkere norsk involvering i internasjonale standard-prosesser både fra myndighetene og norsk næringsliv.

Bergland var i sitt innlegg likevel tydelig på at Norge fortsatt trenger de store sentrale systemene.

- Vi skal ha store IT-prosjekter for å løse en del. Helsesektoren har 300.000 ansatte. Vi trenger nasjonale rammeverk og noen større ting for å løse det mindre, uttalte Bergland.

På tide med rolleinnovasjon

I diskusjonene fremkom det skiller mellom aktører som ønsker å utvide dagens sentrale løsninger, mens andre ønsket å slippe løs markedet ut mot brukeren.

Microsofts Shahzad Rana er tilhenger av det siste:

- Jeg håper virkelig at de store IT-prosjektenes tid er forbi. Jeg vil heller ha 300 små IT-prosjekter, enn ett kjempestort IT-prosjekt, der bransjen ikke tør å sette foten ned fordi de har altfor mye å tape, sier Rana.

Han trakk også frem at det offentlige ikke vil lykkes uten å dra med de private aktørene:

- Fremtidens innovative løsninger består av offentlige og private data i en sømløs harmoni, der jeg som pasient og innbygger styrer slik jeg har lyst til. Det klarer ikke det offentlige selv å løse, men må skje i samspill med det private næringsliv, sier Rana.

Abelias Håkon Haugli avsluttet med å invitere til samarbeid om å finne ut hvordan fremtidens pasienter og helsearbeidere vil jobbe sammen.

- De nye løsningene vil kreve endringer i måten helsetjenesten er strukturert. Å legge mer teknologi oppå dagens struktur er litt som PDF-digitalisering. Vi håper i stedet at det nye direktoratet og vi kan finne måter å jobbe sammen på for å skape fremtidens helsetjenester, sier Haugli.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: