Abelia

Innhold

Kjapp, trygg og billig e-helse

Nyhet, Helse

Publisert

#205

I DN 25. mai skriver Lilly Ann Elvestad om gigantprosjektet Akson og kampen som foregår. Det er ingen dragkamp for «egne løsninger», men om å skape best mulig løsning for de enorme summene som står på spill.

Innlegget er tidligere publisert av Dagens Næringsliv.

Det kjempes for å løse innbyggere og helsepersonells behov for informasjons- og journalsystemer. Svaret er ikke et rigid system med utviklingsvansker og innovasjonshindre og med fare for å måtte totalrenoveres etter altfor kort tid. Det som trengs, er et kjapt, trygt og relativt billig journalsystem som treffer brukernes behov.

Kjapt er Akson ikke. Toppstyrt utvikling av et nasjonalt system er sjeldent en oppskrift for hurtighet. Etter planen skal fastlegene kobles på i 2033.

Trygt? Elvestad skriver selv om stor risiko og usikkerhet. Det høres ut som dårlig risikohåndtering å gå «all in» på Akson. Alternativet er diversifisering av løsninger, bygget på felles digital grunnmur.

Billig blir det ikke. Akson skulle med 85 prosent sannsynlighet koste rundt tre operahus, 11,2 milliarder kroner. Endelig pris blir dobbelt så høy, viser tall Direktoratet for e-helse har holdt tilbake, ifølge Dagens Medisin.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: