Abelia

Innhold

 • Abelia
 • Bransjer
 • Helse
 • Forskrift hindrer bruk av helseteknologi

Forskrift hindrer bruk av helseteknologi

Nyhet, Teknologi og digitalisering, Helse

Publisert

Profilbilde av Håkon Haugli

- Kjernen i saken er ikke om fem kroner er for mye eller for lite, men at den nye forskriften er generell og dermed reiser en barriere mot å ta i bruk mange former for ny og viktig teknologi som både helsepersonell og pasienter vil ha nytte av, sier Haugli. Foto: Heidi Widerøe

- Vi er bekymret for en forskrift som hindrer fornying og utvikling av velferds- og helseteknologiske løsninger, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

I et innslag i NRK Dagsnytt onsdag går det frem at Abelia har klaget helseminister Bent Høie inn for Sivilombudsmannen. Årsaken er at fastleger fra 1. januar ikke lenger får lov til å ta et gebyr på fem kroner når pasientene betaler med kort.

Les også: Dag Otto (72) vant kampen mot betalingsgebyr på legekontorene

- Kjernen i saken er ikke om fem kroner er for mye eller for lite, men at den nye forskriften er generell og dermed reiser en barriere mot å ta i bruk mange former for ny og viktig teknologi som både helsepersonell og pasienter vil ha nytte av, sier Haugli.

I den konkrete saken er det snakk om et frivillig tilbud om en enklere betalingsmetode, ikke et obligatorisk gebyr. Pasientene kan fortsatt betale kontant, og gebyret er lavere enn betaling ved faktura, der staten alltid har godtatt gebyr. Det viktige ved innføringen av betalingsautomatene er at pasientene har fått økte valgmuligheter og at legene har fått frigjort tid til pasientbehandling.

Abelias klage til Sivilombudsmannen gjelder saksbehandlingen.

- Helsedepartementet har pålagt legene en generell forskrift som forbyr dem å ta betalt for tilleggstjenester. Det omfatter ikke bare alternative betalingsløsninger, men alle andre typer tekniske og administrative tilleggstjenester. Forskriftsendringer skal ut på høring. Det har ikke skjedd her. Skal vi få til et godt samspill mellom næringsliv og helsetjenestene, må forutsigbare rammevilkår være en selvfølge, sier Haugli.

- Det er viktig å understreke at dette ikke handler om en enkelt persons kamp mot systemet, men om hvordan vi innretter oss for å få bedre helsetjenester i Norge, sier Haugli.

Flere nyheter om helse:

 1. Nyhet, Helse

  Kjapp, trygg og billig e-helse

  I DN 25. mai skriver Lilly Ann Elvestad om gigantprosjektet Akson og kampen som foregår. Det er ingen dragkamp for «egne løsninger», men om å skape best mulig løsning for de enorme summene som står på spill.

 2. Nyhet, Politisk sak, Teknologi og digitalisering, Helse, Forskning, Klima, Innovasjon, Utdanning, Arbeidsliv korona

  30 tiltak for gjenreising av norsk økonomi

  Dette er Abelias omstillingspakke med 30 konkrete tiltak som vil sikre nye arbeidsplasser i fremtids- og eksportrettet produktive virksomheter.

 3. Nyhet, Politisk sak, Kommentar, Helse

  Slik kan vi styrke Norge som helsenasjon

  Vi har mulighet til å dekke forsyningsbehovet til det norske markedet, og drive verdiskaping samtidig. Det kommer fram i en ny rapport om helsenæringen.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: