Abelia

Innhold

- Vi mangler ikke penger

Nyhet, Teknologi og digitalisering, Helse

Publisert

Byrådsleder Raymond Johansen

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen

Byrådsleder Raymond Johansen lover å gå i bresjen for å ta i bruk velferdsteknologi.

Eldrebølgen er ennå ikke kommet for fullt, men teknologien kan hjelpe kommunene langt på vei i å håndtere denne. Det var hovedbudskapet for de 80 deltakerne på NHO O&A frokostmøte i samarbeid med Abeliamed tema velferdsteknologi.

Seniorrådgiver i KS Une Tangen kunne vise til mange gode innovasjonsprosjekter der kommunene etterspør den nyeste teknologien innenfor trygghetsskapende teknologi og lokaliseringsteknologi.

-Målet til nasjonalt program for velferdsteknologi er at velferdsteknologien skal være en integrert del av helse- og omsorgstjenestene innen 2020. Mange kommuner gjør en anskaffelse i disse dager. Leverandørutviklingsprogrammet gjør at disse kan lære av hverandre istedenfor å gå opp nye spor hver gang, sier Tangen.

Sensio leverer mye av teknologien som trengs. De arbeidet først med smarthusteknologi, men så fant de et nytt marked i velferdsteknologi. I dag samarbeider de blant annet med Fredrikstad kommune om teknologi til seniorboliger, helsehus og sykehjem.

- Det er viktig at kommuner som skal utruste sykehjem ikke ser på samme kravspesifikasjon som for to år siden. Da får man gårsdagens teknologi, sier prosjektleder Catrine Paulsen i Sensio.

- Mangler ikke penger

Byrådsleder Raymond Johansen skal levere på valgløfter om en bedre eldreomsorg. Han var opptatt av at det betydde at flere skal få hjelp i eget hjem. Allerede i dag har Oslo kommune 4000 demente hjemmeboende eldre.

- Oslo ønsker å være en spydspiss i eldreomsorgen. Vi ønsker å utvikle ny teknologi i samarbeid med brukerne, sa han.

Johansen overrasket nok mest forsamlingen da han han utbrøt følgende:

- Det vi ikke mangler er penger! Jeg vil bruke 420 millioner kroner til velferdsteknologi de neste fire årene bare i Oslo.

Abelia-bedriftene står klare

Abelia organiserer en rekke bedrifter som gjerne er med å skape det nye markedet, deriblant Dignio, Telenor Objects, Lyse smartly, EVRY, Hospital IT og Siemens healthcare.

- Vi er svært glad for at Oslo og byrådsleder Raymond Johansen forstår at pengene som brukes på velferdsteknolgi, vil gi store besparelser fremover, sier Tarje Bjørgum.

Så langt har dette gått tregere i Norge enn i mange andre land. En av utfordringene som Abelia hører om fra medlemmene er tilbakeholdenhet i offentlig sektor og trøbbel med lukkede plattformer som ikke lar velferdsteknologiaktørene koble seg på.

- Innspill fra våre medlemmer indikerer at dette også gjelder Oslo. Her må byregjeringen stille krav til de eksisterende leverandørene, slik at disse hindringene ikke setter en stopper for deres politiske ambisjoner, sier Bjørgum.

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: