Abelia

Innhold

- KSAT er lokomotivet for norsk romindustri

Nyhet, Forskning

Publisert

KSAT

KSAT har signert en utvidet satellittkontrakt med en ramme på 205 millioner kroner med European Space Agency. - Dette er kjempespennende. Abelia gratulerer, sier Håkon Haugli.

Denne uken ble det kjent at det norske selskapet KSAT har signert en utvidet og forlenget kontrakt som omfatter leveranse av bakkestasjonstjenester til det europeiske Copernicus-programmet. KSAT skal utvikle og operere en ny stasjon i Inuvik i Canada, i tillegg til aktiviteten på Svalbard. KSAT er hovedleverandør av bakkestasjonstjenester til det EU-ledede programmet for klima og miljøovervåking, Copernicus.

Marin overvåking

- Den første satellitten, Sentinel-1a, er en radarsatellitt som er spesielt viktig for Norge da den benyttes til marin overvåking i blant annet nordområdene. Data fra denne satellitten kan bedre sikkerheten og beredskapen i området. Satellitten brukes i operative tjenester for oljesøl-, is- og skipsdeteksjon. Den utgjør et meget effektivt verktøy for Norges situasjonsforståelse i nordområdene. Sentinel-2a, som leverer informasjon for skog- og landformål, skal også benytte stasjonen, forteller Rolf Skatteboe, administrerende direktør i KSAT.

Fakta om KSAT

KSAT er et kommersielt satellittsenter. KSAT eies 50 % av Kongsberg Gruppen (KONGSBERG) og 50 % av Nærings- og fiskeridepartementet gjennom selskapet Space Norway.

KSAT er ansvarlig for at alle dataene fra de seks Sentinel-satellittene blir lest ned og sendt til relevante europeiske organisasjoner. KSAT har signert rammeavtaler i forbindelse med dette programmet på totalt 68 MEUR. Kontraktene har en varighet på 3 til 5 år, fremgår det av en pressemelding sendt ut av Kongsberg Gruppen.

Viktig med norsk deltakelse

Copernicus er Europas globale jordobservasjonssystem, en storstilt satsing for ressursforvaltning, klimaovervåkning og sivil sikkerhet med de mest avanserte jordobservasjonssatellittene i verden.

I fjor var Abelia en av de som sto bak kravet om å videreføre norsk deltagelse i Copernicus-programmet. Abelias administrerede direktør, Håkon Haugli, mener kontrakten til Kongsberg Satellite Services (KSAT) viser at inntektene og næringsutviklingspotensialet langt overstiger kostnadene det medfører å være en del av Copernicus.

- Norsk romindustri omsetter allerede for totalt for 6 milliarder kroner, og har stort potensial. Det er KSAT som er lokomotivet, sier Haugli. Han påpeker at fremover vil flere kunne følge etter, og derfor er det viktig at staten legger til rette for at norske selskaper får mulighet til å konkurrere om flere attraktive nasjonale og internasjonale kontrakter i årene som kommer.

Flere nyheter om forskning:

  1. Nyhet, Politisk sak, Teknologi og digitalisering, Forskning, Innovasjon, Utdanning, Arbeidsliv korona

    Setter fart på omstillingen av Norge

    Norsk næringsliv må utvikle nye produkter og tjenester som kan skape nye eksportinntekter for landet. Abelia mener regjeringens forslag til grønn omstillingspakke, som ble lansert i dag, er et godt bidrag til omstilling av norsk økonomi.

  2. Nyhet, Forskning

    Roser regjeringens Grønne omstillingspakke

    I Forskningsinstituttenes fellesarena FFA gleder vi oss stort over at regjeringen nå virkelig prioriterer forskning og teknologiutvikling for det grønne skiftet, sier daglig leder Agnes Landstad.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: