Abelia

Innhold

Halverer salt og fett i matvarer

Leiv Vidar har lykkes med å halvere fett- og saltinnholdet i pølser.

Forskere bidrar til å bremse veksten i diabetes og overvekt.

Fakta om Terifiq

Terifiq har gjort det mulig å redusere sukker, salt og fettinnholdet i flere typer matvarer samtidig som forbrukeraksepten er like god som tidligere. Nofima har ledet arbeidspakken med kjøttprodukter og deltar i arbeidspakken på bakervarer. Prosjektkoordinator er INRA i Frankrike.

Det som skiller Terifiq fra en rekke andre forskningsprosjekter er målet om å redusere innholdet av mer enn ett næringsstoff. I tidligere prosjekter har forskerne gjerne konsentrert seg om å redusere innholdet av enten salt eller sukker eller fett.

Les mer om Terifiq

Salt, fett og sukker er viktige årsaker til mange livsstilsrelaterte sykdommer. De siste årene har Nofima i samarbeid med kjøttprodusenten Leiv Vidar og bakebedriften Millba jobbet med nettopp dette gjennom deltakelse i EU-prosjektet Terifiq. 

Prosjektet førte til kunnskap som muliggjør:
  • halvering av salt- og fettinnholdet i pølser
  • å kutte  en tredjedel av fett og sukker i muffins

Kuttet i disse næringsstoffene skal skje uten at det går på bekostning av spisekvalitet, mattrygghet og produksjonskostnader.

- Terifiq har som mål å redusere innholdet av flere næringsstoffer samtidig. I tidligere prosjekter har forskningen gjerne begrenset seg til kun å dreie seg om ett næringsmiddel, sier Eva Veiseth-Kent i Nofima.

Bedre helse

Asbjørn Koller i pølseprodusenten Leiv Vidar er svært glad for at forskningsprosjektet har bidratt til kraftig reduksjon av salt i pølser. Høyt saltinnhold i mat er en viktig årsak til hjerte og karsykdommer.

På sikt tror han det kan være mulig å halvere saltinnholdet.

Enn så lenge er saltinnholdet redusert fra 2,2 gram til 1,4 gram. Samtidig er fettmengden halvert også i produksjonen. 

- Hvis vi tar i bruk en ny metode for varmskjæring vil saltinnholdet synke ytterligere, forteller Koller.

WHOs medlemsland har satt som mål å kutte saltinntaket i verden med 30 prosent innen 2025. I samme tidsrom er målet å stanse veksten i diabetes og overvekt. Det siste kan oppnås gjennom å kutte inntaket av sukker og fett. 

Siri Evensen i Millba forteller at de har lykkes med å oppnå målet, selv om resultatet ble funnet på en annen måte enn planlagt. 

- Vi nådde målet med å kutte en tredjedel av sukker og fett i muffinsene. Vi hadde ikke oppnådd dette uten å være med i forskningsprosjektet, selv om prosessen og resultatene forskerne oppnådde, ikke lot seg bruke i baking, sier Evensen. 

Hun regner imidlertid med at forskernes resultater vil være anvendbare på andre områder.

Kommer enklere inn i butikkene

Koller i Leiv Vidar forteller at metoden så langt er tatt i bruk i tre produkter. Produsenten merker at de nye pølsene gjør det enklere for Leiv Vidar å komme inn i de store matkjedene og å få bedre plassering i butikklokalene.

- Når du ikke er markedsleder er det viktig å ha noe annet. Det krever at vi utvikler produktporteføljen, sier Koller.

Han legger også vekt på at prosjektet har gitt bedriften større nettverk både i Norge og i Europa.

- Prosjekt har hatt stor betydningen for oss, siden det har satt produktutvikling høyere på dagsorden og gjør det enklere for oss å komme ut i flere butikker, sier Koller.

Millbas Siri Evensen er fornøyd med både styrket nettverk og økt kompetanse. 

- Prosjektet har gitt oss muligheter til å lære og utvikle nettverk mot andre bransjer og selskaper i andre land. Samtidig har vi lært mye om hvordan vi kan utføre brukertester, og sensoriske analyser, som Nofima viste oss, sier Evensen. 

English version, click here

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: