EU-forskning

Norske forskningsmiljøer, bedrifter og offentlige virksomheter deltar hvert år i forskningsprosjekter finansiert av EU.
Norske forskningsmiljøer, bedrifter og offentlige virksomheter deltar hvert år i forskningsprosjekter finansiert av EU.
Horisont 2020 er verdens største rammeprogram for forskning og innovasjon, med et budsjett på 80 milliarder euro over sju år. Norske bedrifter og forskningsmiljøer kan delta på linje med kolleger og konkurrenter i andre europeiske land. Mer om Horisont 2020, utlysninger og vilkår for å delta finner du her.
Forskningsinstituttene står for 25 prosent av forskningen i Norge, men får samtidig 44 prosent av forskningsmidlene som Norge henter i EU. Forskningsinstituttene konkurrerer godt i EU, og bidrar også ved å inkludere norske bedrifter og offentlige virksomheter i forsknings- og innovasjonsprosjekter i EU.
FFA EU-utvalget er et utvalg internt i Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) som tar opp problemstillinger rundt EU-forskning og –deltakelse som instituttene er opptatt av. FFA EU-utvalget har møte 1-2 ganger i halvåret etter behov, og tar opp tema som medlemmene etterspør. Utvalgsmøtene er åpne for medlemsinstituttene, men eksterne inviteres gjerne også. Les mer om utvalget her.
EU finansierer 100 prosent av bedrifters utgifter ved deltakelse i Horisont 2020. For forskningsinstituttene finansierer EU kun deler av utgiftene med å delta, fordi institutter i andre land har vesentlig høyere basisbevilgning.
Abelia og FFA har arbeidet for at forskningsinstituttene skal få full kostnadsdekning ved deltakelse i Horisont 2020, på samme måte som bedriftene. Kunnskapsdepartementet har gjennom Forskningsrådet etablert tiltaket Stim-EU som et bidrag til at forskningsinstituttene kan delta og øke sin deltakelse. Fremdeles dekkes ikke 100 prosent for forskningsinstituttene, noe Abelia og FFA mener må på plass. Les mer om Stim-EU her.
Vi har samlet noen utvalgte historier som viser at forskning funker.
Abelia, FFA og KS har sammen etablert EU-nettverket FINN-EU. Nettverket skal bidra til økt deltakelse i EUs forsknings- og innovasjonssamarbeid fra forskningsinstitutter, bedrifter og offentlige virksomheter. Dette skal skje gjennom at:
EARTO er de selvstendige forskningsinstituttenes fellesorganisasjon i Europa, med base i Brussel. FFA er medlem i EARTO på vegne av medlemsinstiuttene, mens SINTEF og NOFIMA er selvstendige medlemmer. Du finner mer om EARTOs arbeid her.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.