Venstre på gründerturné

Nyhet, Innovasjon, Design og merkevare

Publisert

Venstres Rebekka Borsch og Trine Skei Grande på besøk hos tekstilbedriften Lillunn AS i Drammen.

Venstres Rebekka Borsch og Trine Skei Grande på besøk hos tekstilbedriften Lillunn AS i Drammen.

– Jeg vokste opp i en systue, så her føler jeg meg hjemme. Som barn krabbet jeg rundt på knappenåler, sier Trine Skei Grande (V) på besøk hos Abelia-medlem Lillunn AS.

Som oppladning til høstens stortingsvalg dropper Grande sommerferien for å reise på turné til norske gründerbedrifter. Hos motebedriften Lillunn AS i Drammen hadde partilederen med seg Venstres førstekandidat i Buskerud Rebekka Borsch og Eidi Ann Hansen i Drammen Venstre.

– Små og mellomstore bedrifter er viktige bidragsytere i verdiskapingen i Norge, og bidrar til å opprettholde arbeidsplasser og bosetting i hele landet. Derfor er det viktig å sørge for gode rammebetingelser for de minste bedriftene, sier Grande.

Viktig valgkampsak

Å løfte gründere, småbedrifter og selvstendig næringsdrivende er en av Venstres kampsaker sammen med skole og miljø. Mens skoleelevene tar fri, arbeider gründere sommeren igjennom.

– Vi har jobbet knallhardt for å bedre de sosiale rettighetene. Dagens regelverk er urimelig og det er på høyt tid å få gjort noe med det så flere tar sjansen på å starte for seg selv, sier Grande.

Små og mellomstore bedrifter er selve ryggraden i norsk næringsliv. Over 99 prosent av bedriftene i Norge har 100 ansatte eller færre, og over 90 prosent av bedriftene i privat sektor har færre enn 10 ansatte.

Derfor vil Venstre besøke gründere over hele landet for å høre hvor skoen trykker, hvilke bekymringer som holder dem oppe om natta og hvilke utfordringer som står i veien for at de skal vokse og kunne skape enda flere arbeidsplasser.

Politisk gjennomslag

Grande forteller at Venstre allerede har fått gjennomslag for bedre sosiale rettigheter knyttet til egen pensjon for selvstendig næringsdrivende, skattefradragsordning for investeringer i oppstartsbedrifter og gunstigere opsjonsbeskatning i gründerbedrifter.

Elisabeth Stray Pedersen forteller om tekstilbedriften Lillunn AS til Rebekka Borsch (V), Trine Skei Grande (V) og Abelias Gisle Mariani Mardal.

– Økende ledighet må møtes med en strategi for entreprenørskap, gründervirksomhet, innovasjon og ikke minst det å legge til rette for at langt flere starter eller investerer i ny virksomhet og nye foretak, sier hun.

Leder for design og merkevare i Abelia, Gisle Mariani Mardal, slår fast at Venstre-lederen har god innsikt i tekstilindustrien som forsvant fra Norge, og hva den betydde av lokal verdiskapning der hun vokste opp – selv om søm ikke ble hennes vei.

Gjenopptar norsk produksjon

– Tidene forandrer seg, og vi ser nå en økt interesse for å gjenoppta produksjon i Norge, spesielt på grunn av digitalisering og nye teknologiske muligheter innen design og utvikling, sier Mardal.

Han trekker frem gründer og eier Elisabeth Stray Pedersen i Lillunn AS som et godt eksempel.

– Hun er en norsk designer og gründer som i 2015 fikk muligheten til å overta den historiske norske merkevaren og produksjonsbedriften Lillunn. Bedriften har over generasjoner vært familieeid, og er kjent for klassiske produkter som Marius-genseren, sier han.

Generasjonsskifte

Tross sin unge alder har Pedersen allerede solid erfaring fra norsk og internasjonal mote- og tekstilindustri. Hennes engasjement for bærekraftige produkter og lokal produksjon var grunnleggende verdier i valget om å overta virksomheten.

– Elisabeth representerer et generasjonsskifte som med nye øyne ser en mulighet i å løfte norsk tekstilhistorie inn i en ny tidsalder. Norge og verden er i omveltning, og det skaper muligheter for nytenkning, redefinering og innovasjon. Norsk tekstilproduksjon forsvant i stor grad som følge av globaliseringen. Nå gjør effekten av markedsendringer, industriell omstilling og ny teknologi det på nytt relevant å satse på nasjonal produksjon og verdikjede, sier Mardal.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: