Møt endringsarkitekten

Illustrasjonsfoto - kunstig intelligens.

Det globale markedet for nevrovitenskap forventes å være verdt mer enn 25 milliarder euro innen 2020.

Det er ikke lenger nok å tilby kunden nye løsninger. Virksomheter selv må tilpasse seg samfunnsendringene som kommer med globale innovasjoner.

Det sier Tom Savigar i The Future Laboratory. Det globale rådgivingsselskapet har spesialisert seg på å geleide virksomheter inn i fremtiden.

8. desember kommer Tom Savigar til Abelias Trendkonferanse – Norway Futures – i Næringslivets Hus i Oslo hvor han skal holde to foredrag.

– Som "Chief Growth Officer" er min jobb å finne nye vekstmuligheter for virksomheter, ved å oversette fremtidsscenarier til strategiske veikart. Dette gir kundene tydeligere retning og setter dem i stand til å foreta riktige valg for fremtiden, sier Savigar.

Tør å vite!

The Future Laboratorys motto er "Dare to know".

– Vårt fokus er på innovatører som starter den neste bølgen med forandring og nyskaping. Det er de som er kildene til våre analyser. Vi har hele tiden fokus på å avdekke hva som påvirker utviklingen. Vi må derfor kontinuerlig utfordre oss selv til å forstå reelle utfordringer og muligheter som ligger foran oss. Som rådgivere kan vi ikke bli institusjonalisert, men heller starte diskusjoner som gir et friskt pust i debatten om fremtidens samfunn og marked, sier Savigar.

Tom Savigar er seniorpartner i The Future Laboratory, som har kontorer i London, Melbourne og New York. Foto: The Future Laboratory.

– I det første foredraget skal jeg derfor snakke om hvilke atferdsmønstre vi ser hos forbrukerne som blir viktige fremover. Her vil jeg presentere nye typer av samfunnsprofiler som vil oppstå i det neste tiåret, hvor vi blant annet ser en ny bevissthet og en tydelig bevegelse fra individualisme til kollektiv styrke.

– I mitt andre foredrag tar jeg for meg hvordan norske bedrifter internt kan ruste seg for fremtiden. Det holder ikke bare å vurdere innovasjoner du kan tilby kundene. Du må også foreta endringer i egen virksomhet for å tilpasse deg samfunnsendringene.

Må ta høyde for kunstig intelligens

– For eksempel må virksomheter ta høyde for at kunstig intelligens (AI) vil påvirke fremtidens arbeidsplasser. Den tradisjonelle karriereveien blir mindre tydelig, og det vil bli et økende behov for ansatte med høy emosjonell intelligens for å håndtere teknologien. For å bevare de smarte hodene i fremtiden må norske bedrifter tilby ansatte en fleksibel og innovativ arbeidssituasjon, som på den måten driver frem det nye næringslivet.

Selv er Tom Savigar i ferd med å bli stadig mer norsk.

– Jeg er gift med en norsk kvinne og vi har tre barn sammen. Vi bygger hus på Sandane hvor vi skal etablere oss, så jeg har naturligvis en stor interesse i fremtiden for landet som skal være vårt hjem.

Fra naturressurser til kunnskapsressurser

– Dette er også en spennende tid for Norge, full av nye muligheter. Jeg er fascinert av landets overgang fra en olje-, gass- og fiskeøkonomi til en kunnskaps-, teknologi- og kulturøkonomi. Dette skiftet fra naturressurser til kunnskapsressurser er noe jeg har studert og kartlagt i Storbritannia, og jeg er spent på å se hvordan utviklingen blir her, sier han.

Illustrasjonsfoto - Virtual Reality (VR)

Innen 2022 vil Virtual Reality (VR) ha nådd 256 millioner brukere over hele verden, og inntektene i markedet vil passere 50 milliarder euro.

– Nordmenn er godt utdannet og har gode ferdigheter. I dag jobber de i næringer og bransjer som er ganske annerledes enn det foreldrene og besteforeldrene brukte sin tid i. Det gir en rekke utfordringer, men jeg er optimistisk overfor fremtiden til en befolkning på over fem millioner innbyggere som snart vil inkludere mine egne barn.

Tom Savigar tror også at nordmenn vil endre seg når Norge endres.

Pragmatisme og aktsomhet

– Den norske væremåten er preget av naturlig langsiktig tenkning, motstand, pragmatisme og aktsomhet. Det gjør at befolkningen er godt rustet til å få mest mulig ut av en fremtid som er helt annerledes enn fortiden.

– Samtidig finnes det en konservatisme eller reservasjon som må overvinnes for at vi skal utvikle oss fra å ha ferdigheter innen maskinteknikk og vitenskap til mykere ferdigheter som emosjonell intelligens, empati og omsorg. Det blir nødvendig for å konkurrere med Sverige, Danmark, Storbritannia og Tyskland, som allerede er på god vei.

– Norge må omfavne teknologiske bransjer som biovitenskap, kunstig intelligens og rask prototyping. Hvis man får til dette kan steder som Oslo, Bergen og Stavanger bli globale knutepunkter for bransjer som vil dominere de neste tiårene.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: