"Kreativitet forveksles med fjas"

Nyhet, Design og merkevare

Publisert

Gisle Mardal

Gisle Mardal er fagsjef for kreative næringer i Abelia.

Systematisk nedprioritering truer norsk omstillingsevne, advarer Gisle Mardal i Abelia.

3D-printing og nye digitale verktøy har skapt en ny vår for kreative entreprenører. Stadig oftere ser vi at god design endrer verden - enten det dreier seg om inntoget av smarttelefoner, bedre helsekøer eller smartere assistenter.

Under konferansen "Change by design" viser designbyrået Halogen frem noen av Norges spenstige løsninger - deriblant spillifisering av helsesektoren,  fjernstyring av landbrukseiendommer og DNV GLs satsing på å designe nye samfunnsløsninger.

- Design og kreativitet er nøkkelen til å løse vår tids problemer på nye måter. Halogen er en av de fremste eksponentene for dette, og Abelia applauderer at selskapet bidrar til å løfte forståelsen av norsk design gjennom Changebydesign-konferansen, sier Gisle Mardal, fagansvarlig for design i Abelia. 

Omstilling uten "skaperfag"

Han frykter at svak design- og håndverkskompetanse vil bli et hinder for Norges evne til næringsutvikling og omstilling. I NHOs kompetansebarometer for 2014 skårer kreativitet lavest av alle kvalifikasjoner. Internasjonalt er trenden motsatt. Store selskaper ansetter designere i hopetall. I IBM har 1.500 toppsjefer identifisert kreativitet som den aller viktigste egenskapen hos fremtidige ledere.

- I Norge forveksles kreativitet med fjas. Det gjør at vi systematisk nedprioriterer de kreative fagene vi er avhengig av for å skape fremtidens løsninger, sier Mardal.

Han peker på at kreative fag de siste årene er systematisk nedprioritert i skolen, til fordel for basisfag. Nylig trakk NRK frem SSB-tall som viser at hele 44 prosent av lærerne i kunst- og håndverksfagene ikke har utdanning på området.

- Digitaliseringen river nå teppet under en rekke etablerte bedrifter og næringer. Politikerne snakker ustanselig om innovasjon og omstilling. Da henger det ikke på greip at de samtidig glemmer bort fagene som gjør oss i stand til å skape det nye, sier Mardal.

- Norge kan ikke lenger kun leve av å forvalte naturressurser. Fremover er vi avhengig av å skape og utvikle, fastslår Mardal - og viser til Trigger-sjef Preben Carlsens ferske debattinnlegg.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: