Flere grønne datasentre

#205

Green Mountain datasenter på Rennesøy utenfor Stavanger

Neste gang et stort selskap ønsker å investere i Skandinavia, skal de velge Norge. Følg vårt arbeid for å få flere datasentre her.

Undersøkelser viser at det planlegges mellom 60 og 200 nye store datasentre i Europa frem til år 2020. Abelia er opptatt av at neste gang et stort selskap ønsker å investere i Skandinavia, skal de velge Norge. Da må det legges til rette for at det er nettopp vårt land de ønsker å etablere datasentre i.

Det er særlig tre punkter som gjør Norge attraktivt for utenlandske aktører som ønsker å lagre data trygt:
  • Konkurransedyktige strømpriser
  • Politisk stabilitet og sikkerhet
  • God tilgang på høyteknologisk kompetanse

Til tross for at Norge nærmest er ideelt for grønne datasentre, velger de store selskapene fortsatt våre naboland. Sist ut var Amazon som i april bestemte seg for å legge et stort datasenter til Sverige, hvor Facebook allerede har etablert seg i Luleå. Vi må derfor gjøre mer for å bli valgt. 

Datasenterindustrien vil være avgjørende for utvikling av nye kunnskapsbaserte vekstnæringer som Norge skal leve av fremover. Et eksempel er den raske utviklingen innen helseindustri hvor sekvensering og analyse av genetisk informasjon – i kombinasjon med annen medisinsk informasjon – genererer enorme datamengder. Helseindustrien er allerede blant Norges fremste vekstnæringer med hele 25 prosent vekst i FoU-innsats i løpet av siste år. Norge er derfor godt posisjonert som globalt laboratorium for presisjonsmedisin og helseteknologi. Muligheter for å garantere sikker lagring av helsedata gjør at vi kan tiltrekke oss selskaper og forskning, og gi grunnlag for nye industrieventyr og arbeidsplasser som Norge trenger. 

Tre tiltak gjenstår

Sammen har Abelia, Energi Norge og Norsk Industri tatt til orde for at stortinget bør vedta en lav sats på elavgift også for datasentre, og fikk i begynneslen av 2016 gjennomslag for dette i Stortinget. Allikevel gjenstår det viktige tiltak:

  1. Mer forutsigbarhet i regulering og beskatning av datasentre. Eiendomsskatten på slike anlegg avhenger av politiske beslutninger som kan endres av et kommunestyre ved simpelt flertall. Denne uforutsigbarheten skremmer vekk dem som ellers kunne ønske å satse i Norge.  Myndighetene bør derfor fase ut eiendomsskatt for verk og bruk, for å skape mer forutsigbarhet for bedriftene.  
  2. Et mer oversiktlig landskap for utbygging av fiberkabler. På folkemunne har IT-bransjen lenge omtalt Norge som et sted med over 400 graveforskrifter – én for hver kommune. I tillegg kommer diskusjoner om utenlandsfiber som kan skape usikkerhet, selv om regjeringen nylig varslet at de vil bevilge 140 millioner til fibersatsing. 
  3. Norge må kunne tilby både lave kostnader og merverdi. Når vi har gjort Norge attraktivt gjennom lave energikostnader og forutsigbar regulering og beskatning, må vi synliggjøre og videreutvikle Norge som en kunnskaps- og klimanasjon. Når vi kan skilte med IT-sikkerhet, miljøteknologi og internasjonal tillit blir vi attraktive for både lommebok og samvittighet hos dem som har data de ønsker å lagre. 

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 foreslås det å fase ut maskinskatten. Abelia arbeider for å få Stortinget til å vedta dette forslaget. Les mer om dette her. 

Siste nytt om grønne datasentre:

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: