Sikrer matsikkerhet og reduserer matsvinn

Fotograf: Fredrik Harper

Mange har sikkert lagt merke til den lille plastdingsen som sitter på pakker med fersk fisk og kjøtt i dagligvarebutikkene. Den viser hvor mange dager det er igjen av produktets holdbarhet. Men ikke alle vet at den smarte dingsen er en bærekraftsinnovasjon i verdensklasse, og at selskapet bak har store visjoner for å redusere matsvinn.

De fleste systemer for overvåking av transport- og lagringstemperaturer er utilstrekkelige. Avvik reflekteres ikke i "best før"-datoen på pakken. Dette resulterer i at intakte produkter kastes unødvendig. Minst 60 prosent av matsvinnet skjer i husholdningene. Feillagrede produkter setter også forbrukerne i fare for matbårne sykdommer. ​​

Nøyaktig holdbarhetsindikator

Denne holdbarhetsindikatoren kan føre til redusert matsvinn og klimagassutslipp, og i tillegg skape arbeidsplasser. Fotograf: Fredrik Harper.

Indikatoren registrerer temperatur

Teknologien bak er komplisert, men løsningen er like enkel som den er genial: En liten plastbeholder som inneholder væske, settes på produktemballasjen. Indikatoren registrerer temperaturen helt fra en matvare pakkes og til den serveres på middagsbordet. Den mørke stripen viser til enhver tid hvor lang holdbarhet som gjenstår, og så lenge den svarte indikatoren ikke har passert 0-streken, kan du være trygg på at maten kan spises, selv om ”best før”-datoen er passert.

– Keep-it gjør at forbrukerne selv kan passe på faktisk holdbarhet, slik at vi kaster mindre mat. Ettersom 60 prosent av matavfallet i Norge stammer fra husholdningene, kan den lille indikatoren gjøre en stor forskjell. 90 prosent av Norges befolkning har ikke tillit til at datostemplingen er korrekt. Med Keep-it trenger de ikke bry seg om den, sier daglig leder Kristen A. Hovland i Keep-it Technologies.

– Det er et stort problem at det kastes så mye fullt spiselig mat i dag. Vi mener at datostemplingen har gått ut på dato. Holdbarhetsindikatoren vår kan føre til at matsvinnet reduseres betydelig, og dermed også klimagassutslippene, legger han til.

Reduserer matsvinn

– Tester viser at for eksempel Rema 1000 kan redusere svinnet på kjøttdeig med opp mot 60 prosent på steder med ekstra god kjøling ved å ta i bruk indikatoren vår. Kjøtt har et tøffere miljøregnskap enn for eksempel fisk og grønnsaker, derfor er det viktig å utnytte den ressursen best mulig og unngå svinn, sier Hovland.

Også flere store fiskeprodusenter og -eksportører har fått opp øynene for hvor genial indikatoren er. Keep-it Technologies har inngått samarbeid med blant andre Salmar.

–Salmar selger årlig store mengder fersk fisk, og ønsker selvsagt at den skal komme frem så fersk som mulig. Holdbarhetsindikatoren øker mulighetene for det, sier han.

Han mener Keep-it er et godt eksempel på disruptiv teknologi som har potensial til å sette en ny standard for så vel norsk som internasjonal matvareindustri. Holdbarhetsindikatoren er til nå plassert på mer enn 70 millioner norske matvarer.

– Vi har brukt Norge som et testmarked, og nå skal vi ut i verden og banke på hos de store, internasjonale dagligvareprodusentene. I hjemmemarkedet har vi testet ut Keep-it på 33 ulike matvarer som fisk, kjøtt, fjærkre og sushi, og nå er vi klare til å satse internasjonalt.

– Vi håper at dette bare er starten på et globalt eventyr som vil skape enda flere arbeidsplasser. Holdbarhetsindikatoren brukes i dag først og fremst på matvarer, men den kan også plasseres på andre produkter, blant annet kjemikalier og medisiner. Da vil vi få behov for enda flere ansatte.

Politisk innovasjon må til

Skal vi klare å utvikle produkter som Keep-it er vi avhengige av å ha et regelverk som ikke er til hinder for innovasjon og at nye løsninger kan komme inn på markedet.

Keep-it mener at reglene om holdbarhetsmerking av mat hindrer bedriften fra å vokse, fordi alle matvarer må stemples med en "best før"-dato. Så lenge dette kravet gjelder, vil bruk av Keep-it sin løsning hindres, fordi produsentene får doble merkekostnader, og forbrukerne får ulik informasjon om holdbarhet.

Abelia mener at reglene må tilpasses slik at det ikke hindrer innovasjon og bedre løsninger. Vi mener at gjeldende regler har muligheter for å gjøre avgrensede unntak fra kravet om holdbarhetsmerking, som kan gjøre det lettere for Keep-it å slippe til i markedet, og lettere for alle aktørene i matvarekjeden å redusere matsvinn.

Matsvinn og matsikkerhet

Omtrent en tredjedel av maten som produseres i verden til konsum - omtrent 1,3 milliarder tonn per år - går tapt eller bortkastet. Dette tilsvarer et tap på rundt 680 milliarder dollar i industriland og 310 milliarder dollar i utviklingsland. Mye av avfallet er et resultat av temperaturavvik under lagring og transport. For produkter som kjøttdeig har Keep-it® holdbarhetsindikator vist opptil 60 prosent reduksjon i matsvinn. Dette tilsvarer en betydelig reduksjon i utslipp av matfôr, land, vann og klimagasser for hvert produserte kilo.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: