Abelia

Innhold

FFA skuffet over forskningsetiske komiteer

Nyhet, Forskning

Publisert

Profilbilde av Lars Holden

Lars Holden, daglig leder i Norsk Regnsentral og styreleder i FFA - Forskningsinstituttenes Fellesarena.

FFA mener den svake representasjonen fra forskningsinstituttene gir de forskningsetiske komiteene begrenset verdi.

Det går frem av et brev Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) har sendt til Kunnskapsdepartementet. 

Rett før jul ble det klart hvem som skal sitte i de forskningsetiske komiteene de neste fire årene. Mens det er svært god representasjon fra universitets- og høgskolesektoren, er det begrenset med medlemmer fra instituttsektoren.

Skjev sammensetning

- Vi registrerer at det til NENT er oppnevnt en komite med åtte personer fra UH-sektoren, to fra instituttsektoren og to andre, mens det i NESH er oppnevnt ti fra UH-sektoren, én fra instituttsektoren og én fra helseforetak. I NEM er kun én av 12 representanter fra instituttsektoren, fem fra UH-sektoren (derav tre fra NTNU). FFA mener dette er en meget skjev sammensetning av komiteene når UH-sektoren og instituttsektoren er jevnstore, skriver styreleder Lars Holden i FFA i brevet.

Der påpepeker han også at de i oppnevningen står at det skal være representanter fra de relevante forskningsdisiplinene.

Kontroversielle temaer

- Komiteen ser imidlertid ut til å ha liten erfaring med oppdragsforskning, strategisk forskning og de problemene som kan oppstå i forhold til oppdragsgiver, kontraktsforhold med oppdragsgiver og forholdet mellom institusjon og enkeltforskere i slike prosjekter. Instituttene jobber også mer tverrfaglig og oftere på kontroversielle temaer enn UH-sektoren og nærmere politiske beslutninger. I slike situasjoner kan det oppstå forskningsetiske problemstillinger, skriver Holden.

Les hele brevet fra FFA her.

Se også:

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: