Abelia

Innhold

Et aldersvennlig samfunn

Helse, Innovasjon

Publisert

- Vi kommer til å designe vår egen alderdom. Vi har penger og ressurser, og vi kommer ikke til å slå oss til ro med dårlige tjenester. Det vil bli et stort marked for de som kjøper tilleggstjenester.

Det sier Øystein Hagen i Æra Strategic Innovation. Han er en av drivkreftene bak Floke, et program for samfunnsinnovasjon som torsdag ble presentert på seminaret "Surf på eldrebølgen?"

Do good - make money

- Det store spørsmålet er om samfunnsansvar kan være en driver for vekst og nye penger. Det er naturligvis et ledende spørsmål, og svaret er selvsagt ja. Men alle bedrifter trenger å finne sin plass og gjøre forretning i de store utfordringene som kommer. Do good - make money, sier Hagen som trekker frem FNs bærekraftmål:

- Noe av det viktigste i bærekraftmålene er punktet "Samarbeid for å nå målene". Vi må jobbe sammen i allianser for å løse utfordringene. Vi kan ikke dra hardt i en floke fra den ene enden - da vil den bare stramme seg ytterligere.

Til våren skal Floke skape partnerskap og samarbeid for å finne nye løsninger for et aldersvennlig samfunn. Øystein Hagen mener det ligger store forretningsmuligheter i å legge til rette for gode liv med aktiv og sunn aldring, noe forretningsutvikler Ann-Kristin Raknes Pfründer i Storebrand sier seg enig i.

Realiserer drømmen som pensjonist

- Her snakker vi om en generasjon som i motsetning til sine foreldre har surfet gjennom livet. De har definert en ny måte å leve på i hver livsfase, og dette ser vi også når de pensjonerer seg. Dette er en aktiv gjeng som vil realisere drømmene sine, og de har i gjennomsnitt 19 år til å gjøre dette, sier hun.

- 30 prosent av dem flytter, og da gjerne til noe mer luksuriøst enn der de har levd hele livet. De vil til nye himmelstrøk, og bruker mye tid og ressurser til forebyggende helse og privat behandling. Som forretningsutvikler ser jeg en målgruppe som er stor og som vokser raskt, sier hun.

I følge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil antall personer som er 70 år eller mer dobles fra 600 000 i dag til 1,2 millioner om tre tiår. I følge Fredrik Gulowsen i Nyby vil dette i stor grad påvirke hvordan vi organiserer omsorg i samfunnet.

Inkludering, ikke disrupsjon

- Vi har økt omsorgsbehov og flere på trygd samtidig som det er færre på jobb. Det gir egentlig ikke en omsorgskrise, men en kommunikasjonskrise. Vi har nesten glemt at alle har noe å gi: Barn kan gjøre mye for eldre, handikappede kan gjøre mye for barn, og de fleste eldre har kompetanse som mange yngre ikke har, sier Gulowsen.

- I Nyby lager vi en plattform for offentlig sektor hvor alle kan samarbeide, enten det er offentlige, private eller frivillige aktører. Dette kan gi økt kvalitet og brukerstyring til redusert kost, sier han og legger vekt på selvorganisering.

- En pleier og en pleietrengende kan selv organisere tjenesten best mulig - i stedet for at et koordinerende ledd lager en turnus som egentlig ikke passer noen av dem. En plattform for selvorganisering kan også invitere inn organisert frivillighet, naboer, pårørende og folk som bare har ledig tid. Nyby skal ikke være et slags Uber-selskap for pleie og omsorg som skal fortrenge alle andre. Dette er inkludering, ikke disrupsjon, sier Gulowsen.

Fristen for å delta i Floke-programmet er 14. desember, mens offentlig lansering av løsningene skjer 20. juni neste år. Interesserte kan sende e-post til floke@era.as. Se også mer informasjon på programmets sider på Facebook.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: