Innhold

Flere jobber i privat sektor

Nyhet

Publisert

Tajik i samtale med en person

Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet kommer til Abelia Open 2017. Foto: Arbeiderpartiet

På Abelia Open 1. juni møter du AP-nestleder Hadia Tajik. Hun etterlyser behovet for en regjering som tar forholdet mellom staten, arbeidsgiver og arbeidstaker på alvor.

Debatten rundt fremtidens arbeidsliv koker. Staten eser ut og skyver unna arbeidsplasser i privat sektor. Den knappe jobbveksten de siste årene har vært i offentlig sektor. Det er ingen tvil om at vi trenger nye arbeidsplasser i privat sektor. Hvem har ansvaret?

På Abelias årskonferanse, Abelia Open 2017, stiller blant annet Hadia Tajik for å diskutere hvordan stat og næringsliv kan samarbeide bedre. Tajik mener Norge trenger en mer aktiv næringspolitikk, og en stat som legger til rette for at også private bedrifter kan være med på å skape et bedre tilbud til innbyggerne.

- Næringslivet skaper arbeidsplassene, politikerne rammebetingelsene for vekst og verdiskaping. Under Stoltenberg II-regjeringen ble det skapt 360.000 nye arbeidsplasser, hvor to av tre var i privat sektor.

Suksessoppskriften

Tajik trekker fram tre viktige tiltak for å lykkes med å skape flere arbeidsplasser i privat sektor.

  • Næringspolitikken må rettes mot strategisk viktige næringer. Det er næringer med stort eksportpotensiale, hvor vi har naturgitte eller kompetansemessige fortrinn. Også næringer hvor vi kan dra nytte av kompetansen fra petroleumssektoren, som hav, energi og ubemannet teknologi.
  • En digitalisering av offentlig sektor, som også gir grunnlag for private arbeidsplasser gjennom bruk av åpne API'er, eller åpne grensesnitt. Det vil føre til at flere private aktører kan bruke offentlige data til å lage tjenester for folk.
  • Undersøke mulighetene for å etablere et europeisk sentrallager for CO2 i Nordsjøen. Dette kan sikre både norske arbeidsplasser og inntekter fra norsk sokkel i lang tid fremover. Dagens infrastruktur i Nordsjøen vil kunne brukes videre.

Tajik trekker også frem hvor viktig innovasjon er for staten. På Abelia Open får vi hennes synspunkter. Hun mener verdien av norsk innovasjon kan øke ved å være målrettet og aktiv, og satse på de næringene hvor eksportpotensialet er stort.
- Uten innovasjon stagnerer utviklingen i velferdssamfunnet vårt. Det har vi verken råd eller tid til.

Abelia Open er vår årskonferanse, og finner sted 1. juni på Sentralen i Oslo. Meld deg på nå. Vi gleder oss til å møte deg der.

Dette intervjuet er laget av Alexandra Hagen Linnerud som er praktikant hos oss våren 2017

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: