Innhold

En tillitserklæring mellom stat og næringsliv

Nyhet

Publisert

Portrett av Olga Kravchenko, IBM

Olga Kravchenko, IBM er en av innlederne på Abelia Open 1. juni.

De siste 20 årene har Internett revolusjonert samfunnet vårt. Nå er det blokkjedeteknologien sin tur. Du møter Olga Kravchenko fra IBM på Abelia Open.

Sammen med Venstre-leder Trine Skei Grande og NAVs IT-direktør Torbjørn Larsen skal Kravchenko diskutere hvordan blokkjede kan skape nytt næringsliv, og hvilke utfordringer det kan løse.

Kravchenko ønsker at Norge skal få øynene opp for det store potensiale blokkjede har. Hun trekker frem etablering av tillit mellom aktører i nettverk, optimalisering og digitalisering av prosesser, samt forandre måten vi deler informasjon på. Blokkjede vil gi nødvendig sporbarhet av data og transaksjoner, og styrke konkurranse. I tillegg kan blokkjede skape nye, bærekraftige forretningsmodeller som kan gi rom for nye arbeidsplasser.

- Et eksempel er IBM sitt samarbeid med The Plastic Bank. I mange fattige land er det mye plastikk som ingen bruker. Dermed ble det etablert en bank der man kan levere inn plastikk slik at det blir resirkulert. I retur får man penger i form av digital valuta som kan samles opp og brukes til for eksempel helsetjenester.

Blokkjede bidrar til at vi kan forbedre eksisterende systemer, på litt utradisjonelle måter.
Olga Kravchenko, IBM

Kravchenko mener det er viktig at norsk næringsliv tar i bruk blokkjedeteknologien for å løfte seg til et nytt nivå der vi ikke er avhengig av oljen.

En suveren støttespiller

Kravchenko tror ikke blokkjedeteknologien vil erstatte mennesker, men heller fungere som en støttefunksjon slik at vi kan yte bedre på andre områder.

– Det er viktig at ikke bare IT-selskapene driver fram blokkjedeteknologien. Stat og resten av næringslivet må også vurdere hvor blokkjede kan tilføres eller erstatte prosesser. Det kan gi gevinster i form av tidsbesparelse og reduksjon av kostnader. Relevante områder der blokkjede kan brukes er prosesser hvor man har et nettverk med mye manuelt arbeid, mye dokumentasjon og mye småfeil.

Hun mener optimalisering av eksisterende prosesser og tjenester vil være mest relevant for Norge nå. Imidlertid er nok den største verdien av blokkjede tillit. Tillit mellom aktører i nettverk vil bidra til bedre samarbeid, også mellom stat og næringsliv. I tillegg vil tilliten bygges opp i samfunnet generelt. Borgerne vet at ingen misbruker deres informasjon, og at det offentlige ikke bryter noen lover eller regler. Et samfunn der du selv kan velge hvem som skal ha tilgang til din helseinformasjon, og der personvern og kontroll er en selvfølge. Denne tilliten vil være svært verdifull i et samfunn der vi er avhengig av at informasjonen til staten er korrekt, og motsatt.

– Anskaffelsesprosesser mellom stat og næringsliv vil bli betydelig forbedret. Sikring, kontroll og deling av dokumentasjon og informasjon vil være uproblematiske faktorer. De menneskelige ressursene i prosessen vil være overflødige, slik at kompetanse og tid kan brukes på andre områder som innovasjon og utvikling.

Kravchenko trekker også frem den danske shipping aktøren Maersk sin suksess med blokkjede. Teknologien har bidratt til en enorm forbedring av deres globale transportprosesser. En prosess som i utgangspunktet var lang, uforutsigbar og dyr på tvers av landegrenser, med aktører uten kjennskap til hverandre. Ved hjelp av blokkjede er all dokumentasjon samlet og trygt for korrupsjon og ukorrekte endringer. Når informasjonen din er lastet opp er det umulig å endre. Neste aktør i distribusjonsleddet kan være sikker på at informasjonen er riktig og sikker. Til tross for at aktørene har forskjellige oppgaver og forskjellige behov, er alle avhengige av kontrollering og feilfri informasjon.

Kravchenko mener suksesshistorier som Maersk sin kan spire frem i Norge. Det viktigste nå er å forankre forståelsen av hva blokkjede faktisk er.

Kom og hør mer om verdien av blokkjede på Abelias årskonferanse, Abelia Open, 1. juni!

Gå direkte til påmeldingen her

Dette intervjuet er laget av Alexandra Hagen Linnerud som er praktikant hos oss våren 2017

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: