Arendalsuka 2022

Lanseringen av omstillingsbarometeret 2022 👇

Hvordan kan Norge bli en verdensledende technasjon? 👇

09:30-10:30 Hvordan skal Norge bli en verdensledende tech-nasjon?

Sted: Spisestedet Vitenbiten

Ordstyrer: Jo Eikeland Roald,​ leder for teknologipolitikk i Abelia, og Sondre Jahr Nygaard, politisk rådgiver i Abelia.

Om arrangementet: Norsk tech-næring representerer 11 000 bedrifter med over 107 000 ansatte, og er den mest produktive (verdiskaping/sysselsatt) etter oljebransjen. IT-bransjen er også den som øker mest i antall sysselsatte, ifølge Abelias TechNo-rapport. Vi vet at teknologinæringen er avgjørende for å sikre frakobling mellom utslipp og økonomisk vekst, og at fremtiden må være digital for å bli grønn. Norge har verdens beste utgangspunkt for å bli en ledende teknologinasjon. Tech-sektoren trenger ikke subsidier eller skjerming. Men vi må sørge for at vi gjør de riktige tingene for å styre veksten i tech slik at verdiskapingen og farten blir størst mulig. Abelias omstillingsbarometer viser at det er nødvendig å ta grep. Vi har et økende kompetansegap. Vi forsker for lite. Vi deler for lite data. Og vi dilter etter EU i reguleringen av den nye dataøkonomien. Det blir ikke lederskap av sånt. Abelia har invitert sentrale stemmer innen politikk og næringsliv til en samtale om dette: Hvordan Norge skal bli en ledende tech-nasjon?

Du møter blant andre: Næringslivspanelet: Jens Middborg, Capgemini; Joe Eliston, Nysnø; Nina K. Hareide-Larsen, Meta; Save Asmervik, Webstep; Heidi Andreassen, Testnor; Hege Kirkeby, Telia. Politisk panelsamtale med blant andre statssekretær Hallvard Ingebrigtsen (Ap).

Se arrangementet på arendalsuka.no ➜

Denne videoen inneholder tre arrangementer 👇

Del 1 00:00-60:00

Pause: 60:00-90:00

Del 2 90:00-170:00

Pause: 170:00-180:00

Del 3 180:00-240:00

14:00-15:00 Hvordan tette kompetansegapet for fremtiden?

Sted: Spisestedet Vitenbiten

Ordstyrer: Carina Hundhammer, leder for høyere utdanning og forskning i Abelia

Om arrangementet: Kompetansegapet er ett av de største veksthindrene for at Norge skal lykkes i omstillingen fra en ressursbasert til en bærekraftig, sirkulær og kunnskapsbasert næringsstruktur. Skal vi lykkes med omstillingen av næringslivet, sikre nye grønne jobber i hele landet og øke eksportandelen fra fastlandsøkonomien med 50% er vi avhengig av å tette kompetansegapet. Bedrifter, utdanningsinstitusjoner og forskningsmiljøer strever alle med å finne nok og rett kompetanse til å løse sine samfunnsoppdrag. Samtidig blir det færre unge og mange unge faller utenfor arbeidslivet. Under dette arrangementet vil Abelia belyse hvordan kompetanseøkosystemet kan bidra til å koble disse problemstillingene sammen og sikre videre norsk velferd og konkurransekraft.

Du møter blant andre: Medlem i Utdannings- og forskningskomiteen Kari Anne Jønnes (H), medlem i Utdannings- og forskningskomiteen Lise Selnes (Ap), administrerende direktør i TietoEVRY Christian Pedersen, leder i Agder Utviklingssenter Olga Espegren og mange flere.

Se arrangementet på arendalsuka.no ➜

15:30-16:45 Politikk for bedre og mer fremtidsrettede arbeidsgivere

Sted: Spisestedet Vitenbiten

Ordstyrer: Kjartan Almenning, leder for ideell og velferdspolitikk i Abelia og Hanne Jahr Pedersen, Advokat i Abelia

Om arrangementet: Hva trengs av politisk handling for at arbeidsgivere kan bli bedre og mer framtidsrettede? Abelia har satt ned et ekspertutvalg for å utvikle vår forståelse for fremtidens arbeidsliv og hva dette vil kreve av fremtidens arbeidsgivere. Utvalget har definert 8 kjennetegn på gode og fremtidsrettede arbeidsgivere, og jobber også med en verktøykasse som skal hjelpe arbeidsgiverne til å komme nærmere målet. Under Arendalsuka vil Abelia løfte ulike aktuelle utfordringer som kan hindre et fleksibelt og fremtidsrettet arbeidsliv, og inviterer til debatt. 

Ekspertutvalget ledes av professor Anders Dysvik fra Institutt for ledelse og organisasjon ved BI. Utvalgets foreløpige rapport ble lagt fram 10. februar, og kjennetegnene på gode og fremtidsrettede arbeidsgivere handler om alt fra å sørge for en mangfoldig og inkluderende arbeidsplass, til å legge til rette for fleksible løsninger og for et arbeidsmiljø preget av psykologisk trygghet. 

Du møter blant andre: Professor Anders Dysvik (BI), stortingsrepresentantene Trine Lise Sundnes (AP) og Sveinung Rotevatn (V), konserndirektør HR og bærekraft Cecilie Heuch (Telenor), Nordensjef Anne Sofie Risåsen (Cognizant), CEO Jyoti Sohal-David (Skillhus), Cornelia Kristiansen (tidl. Confrere), og generalsekretær Line Henriette Holten (Tekna).

Se arrangementet på arendalsuka.no ➜

Lenke til streaming ➜

17:00 - 18:00 Omstilling av samfunnet- hvordan få frivilligheten med?

Sted: Spisestedet Vitenbiten

Ordstyrer: Kjartan Almenning, leder for ideell og velferdspolitikk i Abelia

Om arrangementet: Et velfungerende demokrati krever en velfungerende frivillig og ideell sektor. I norsk kontekst har sektoren ikke bare banet vei for en rekke velferdsordninger, men står i førstelinjen for å avdekke og bidra med løsninger til noen av fremtidens viktigste samfunnsbehov. Vi snakker med andre ord om en avgjørende innovasjonskraft i det norske samfunnet.

Men store deler av norsk samfunnsliv mangler tilstrekkelig kunnskap om hvordan samhandle med frivillig sektor. Det gjør at vi utnytter denne verdifulle ressursen dårligere enn vi kunne gjort når vi har store omstillingsbehov og komplekse samfunnsutfordringer. Vi har ikke utviklede metoder - forretningsmodeller, anskaffelsesformer eller støtteordninger - som legger til rette for privat, offentlig og sivilt samarbeid knyttet til innovasjon og transformasjon.

Det siste året har Fundraising Norge og Halogen sammen med en rekke andre aktører innhentet innsikt i hvordan det private, det offentlige og frivillig sektor kan samhandle bedre. I et såkalt StimuLab-prosjekt* har de undersøkt hvordan vi som samfunn kan gjøre det enklere å starte og drive en frivillig organisasjon. I Arendal deler de læring fra prosjektet, og med utgangspunkt i dette stiller vi spørsmålet:

Hvordan legge til rette for å ta vare på frivillig sektors innovasjonskraft i omstillingen av det norske samfunn?

Du møter blant andre: Bernt G. Apeland (Røde Kors), Ingrid Stenstadvold Ross (Kreftforeningen), Tine Sundtoft (Agder fylkeskommune), Lillian Olsen (Halogen), Siri Nodland (Fundraising Norge).

Se arrangementet på arendalsuka.no ➜