Abelia

Innhold

Regjeringen ønsker mer innovasjon i offentlige anskaffelser

Nyhet, Offentlige anskaffelser

Publisert

Administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia og statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet.

Administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia og statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet diskuterte innovasjon i offentlige anskaffelser.

– Dagens regelverk er ikke til hinder for innovative offentlige anskaffelser, utfordringen er å få det til i praksis, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

Onsdag var han på besøk hos statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet for å gi innspill til den kommende stortingsmeldingen om innovative offentlige anskaffelser.

Haugli legger vekt på at selve anskaffelsesregelverket ikke er noe hinder.

Utfordringen er innkjøpspraksis

– Det er flott at det kommer en stortingsmelding som ser på potensialet i offentlige anskaffelser. Utfordringen er ikke lovverket, men innkjøpspraksisen. For ofte velges det kjente og trygge basert på pris fremfor innovative løsninger som kan gi bedre løsninger og besparelser på sikt. Billigst er ofte verken best eller billigst på lengre sikt.

– Lyspæren ble ikke til gjennom videreutvikling av stearinlyset. På samme måte må vi ta høyde for nye innovasjoner og legge mer vekt på hvilke behov som skal løses. Det blir ikke innovasjon hvis det bare etterspørres et litt bedre stearinlys. Utfordringen for offentlige oppdragsgivere er gode funksjonsbeskrivelser. Det må etterspørres «belysning», ikke lyspærer og stearinlyst sier Haugli.

Hvert år gjør det offentlige innkjøp for om lag 500 milliarder kroner. Det gir en helt unik posisjon til å stimulere til mer innovasjon.

Mer innovativt næringsliv

– Hvis vi tør satse på innovative offentlige anskaffelser vil det ikke bare gi bedre løsninger i det offentlige og store besparelser. Det vil også bidra til å utvikle et mer innovativt næringsliv. Å møte behovene til krevende kunder nasjonalt åpner også for eksport, sier Haugli.

Statssekretær Magnus Thue (H) var enig i at det er utfordringer med innkjøpspraksisen.

– I dag drives mange offentlige anskaffelser av en fryktkultur. Det legger ikke spesielt godt til rette for innovasjon, sier han.

Håkon Haugli mener løsningen nettopp må være å skape et klima der man ikke bare velger tradisjonelle løsninger bare for å være på den sikre siden.

Risikoavlastning

– Det bør lages ordninger for risikoavlastning slik at både oppdragsgivere og leverandører tør å satse på innovative løsninger. En måte å redusere risiko kan være felles innkjøpsmiljøer , særlig mellom kommunene, sier Haugli som mener at det offentlige med fordel kan bli bedre på skalering av gode løsninger.

– I Abelia er vi også bekymret for det mange har kalt «pilotsyken». Vi ser at en rekke vellykkede og innovative pilotprosjekter ikke skaleres opp. At én kommune har gjennomført et vellykket innkjøp av velferdsteknologi innebærer ikke at erfaringene når nabokommunen. Det skjer for ofte at man begynner på scratch, sier han.

Et annet viktig punkt er at man ikke må være redd for å gjøre feil.

– Her er Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) et godt eksempel med sin konferanse om feiltrinn. Der står prosjektansvarlige på scenen og forteller om hva de har lært. Vi trenger en kultur for å snakke åpent om feil, det er det vi lærer av, sier han.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: