Abelia

Innhold

Ny veileder fra Difi

Nyhet, Offentlige anskaffelser

Publisert

Tett på en hånd som skriver i en bok

- Difis veileder retter seg i hovedsak mot offentlig innkjøper og bærer preg av det, sier Tore Frellumstad, advokat i Abelia.

Kjøp av kunnskapsintensive tjenester avviker som kjent en del fra kjøp av tjenester og ikke minst varer.

Difis veileder retter seg i hovedsak mot offentlig innkjøper og bærer preg av det. Første kapittel handler i hovedsak om oppdragsgiver overhodet skal bruke eksterne konsulenter eller om egne ansatte bør få løse oppgavene. - Denne vurderingen bør være avklart i god tid før anskaffelser skal gjennomføres og hører ikke hjemme i veilederen, sier Tore Frellumstad i Abelia. Det er en virksomhetsstrategi som er uavhengig av å gjennomføre anskaffelser.

Det viktigste ved enhver anskaffelse er egen behovsavklaring. Uten at behovet er identifisert, vil anskaffelsen bare med flaks kunne bli vellykket. Når behovet er avklart, vil det som hovedregel være mest hensiktsmessig å la leverandøren konkurrere om den beste løsningen. Et detaljspesifisert konkurransegrunnlag kan ofte ekskludere de beste løsningene.

Både oppdragsgivere og leverandører bør ha dialog både i forkant av konkrete anskaffelser og gjerne mellom anskaffelser. Det vil gi leverandørene bedre muligheter for å forstå oppdragsgiveres behov og oppdragsgivere får bedre oversikt over leverandørmarkedet.

En særlig problemstilling når det gjelder kjøp av intellektuelle tjenester er forholdet mellom tildelings- og utvelgelseskriterier. Normalt vil det ikke være anledning til å benytte kvalifikasjonskriterier som kriterier for valg av kontrakt.

Den tradisjonelle oppfatningen har vært at tildelingskriteriene har tilbudet som objekt og kvalifikasjonskriteriene er siktet inn mot leverandørene. Kofa har imidlertid i en rekke avgjørelser lagt til grunn at den såkalte "Lianakis"-dommen ikke stenger for å benytte tildelingskriterier som åpner for konkurranse om tjenestekvalitet knyttet til personene som tilbys, sier Frellumstad.

Her finner du Difis veileder for kjøp av konsulenttjenester

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: