Abelia

Innhold

Grovt overtramp fra NSF

Nyhet, Lønn og tariff, Arbeidsliv

Publisert

#205

Abelia reagerer på at Norsk Sykepleierforbund (NSF) oppfordrer folk til å ramme Kreftforeningen økonomisk.

– Det er svært overraskende at NSF offentlig oppfordrer folk til å slutte å støtte Kreftforeningen økonomisk. En slik oppfordring er en sammenblanding av Kreftforeningens drift med NSFs kamp for lønns- og arbeidsvilkår, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

– Selv om det er en arbeidskonflikt gående, har både NSF og Kreftforeningen fortsatt viktige roller i samfunnet. Oppfordringer til å kutte støtten rammer i hovedsak brukerne av Kreftforeningen. NSFs fremgangsmåte er ikke egnet til å løse denne konflikten og vil potensielt kunne skade Kreftforeningens omdømme og arbeidsplassen på lang sikt, også etter at konflikten er over.

Ingenting endres

– Streik er arbeidstakernes sterkeste virkemiddel. I denne saken bruker NSF streik i en situasjon der ingenting endres for de ansatte. Det NSF ønsker å oppnå er mer sentralisert makt, fordi de ikke har tillit til at lokale parter kan finne gode løsninger.

– Vi stiller oss derfor uforstående til grunnlaget for streiken, og opplever at NSF bruker sine medlemmer i Kreftforeningen til å kjempe en prinsippkamp som ikke har direkte betydning for dem. Vi aksepterer fullt ut NSFs rett til å bruke arbeidslivets virkemidler, men NSF bør avstå fra det som ligger utenfor – tiltak som kun er egnet til å legge hindre i veien for Kreftforeningens viktige arbeid. De streikende ansatte skal en gang tilbake på jobb, sier Haugli.

Tar feil om frivillige organisasjoner

I det samme innlegget på nettsidene til NSF sier forbundsleder Eli Gunhild By at "andre frivillige organisasjoner opptrer på en ryddig måte", og at dette også må være mulig for ledelsen i Kreftforeningen.

– Jeg vet ikke hvilke "andre frivillige organisasjoner" NSF tenker på her, men Abelia organiserer mange av de store frivillige organisasjonene i Norge, og de har alle samme type avtale som NSF er tilbudt. NSF skyver derfor feilaktig andre frivillige organisasjoner foran seg i sin kamp mot Kreftforeningen. Det er ikke veldig imponerende. Uansett hvilken målestokk man bruker, har Kreftforeningen opptrådt ryddig og tilbudt en god avtale, sier Haugli.

Han reagerer på at NSF står fast på påstanden om at Kreftforeningen tvinger gjennom dårligere lønn og arbeidsvilkår.

Handler ikke om lønn og arbeidsvilkår

– Vi registrerer at de fortsatt gjentar påstander om at streiken handler om lønn og arbeidsvilkår. Det gjør den ikke. Streiken handler om at NSF ikke har tillit til at de lokale parter kan bli enige om gode løsninger. Kreftforeningen har tilbudt en god tariffavtale på linje med avtaler inngått med sammenlignbare arbeidstakergrupper – og andre frivillige organisasjoner. Denne har NSF takket nei til.

– Det er første gang vi opplever at en arbeidstakerorganisasjon påstår at en slik avtale fratar dem rett til streik, og første gang vi opplever at det streikes med utgangspunkt i et krav om at én utdanningsgruppe i et tverrfaglig arbeidsfellesskap skal særbehandles, slik NSF nå gjør, sier Haugli.

Han understreker at NSF når som helst er velkommen tilbake til forhandlingsbordet, men at utgangspunktet må være vilje til reelle forhandlinger, ikke et ensidig diktat fra NSFs side.

Les også: Kreftforeningen må ha organisasjonsfrihet

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: