Abelia

Innhold

Fakta om streiken i Kreftforeningen

Nyhet, Lønn og tariff, Ideell sektor, Arbeidsliv

Publisert

Brosjyre om streiken i Kreftforeningen.

I forbindelse med at Norsk Sykepleierforbund aksjonerte mot Kreftforeningen under Arendalsuka, delte Abelia ut en kortfattet informasjon om den pågående streiken.

Norsk Sykepleierforbund (NSF) valgte å demonstrere utenfor lokalene der Kreftforeningen holdt arrangementer under Arendalsuka. Abelia delte derfor ut en brosjyre med fakta for å imøtekomme misvisende påstander fra forbundet:

  • Det er feil å si at sykepleierne i Kreftforeningen har fått dårligere vilkår. De beholder samme arbeidsvilkår, lønn, arbeidstid og pensjon. De mister heller ikke streikeretten – den er lovfestet.

  • Norsk Sykepleierforbund (NSF) krever samme avtale som er inngått for sykepleiere i offentlig sektor. Det kan ikke Abelia/NHO tilby. Offentlig og privat sektor er forskjellige, og må ha forskjellige tariffavtaler. 

  • En voldgiftsnemnd har slått fast at pleie- og omsorgsoverenskomsten ikke passer for Kreftforeningen. Derfor er  sykepleierne i Kreftforeningen tilbudt samme avtale som andre fagforeninger i Kreftforeningen har godtatt; Negotia, Juristforbundet, Samfunnsviterne og Forskerforbundet. 

  • Kreftforeningen er en frivillig organisasjon som drives gjennom gaver og tippemidler. Derfor er det viktig at lønnsdannelsen skjer lokalt. NSF har ikke tillit til at de lokale partene kan forhandle frem gode løsninger.

  • Konflikten i Kreftforeningen er skapt av NSF. Den rammer pasienter og pårørende uten at sykepleierne vil få bedre vilkår.

  • Saken er viktig for Abelia/NHO fordi den handler om hvordan vi fastsetter lønn i privat sektor. NSF forsøker med denne streiken å endre NHOs tariffstruktur.

  • Det er feil å beskylde Kreftforeningen for "tariffhopping". Organisasjonsfrihet gjelder også arbeidsgivere. Foreningen byttet arbeidsgiverforening på grunn av en interessekonflikt rundt tobakk, og ikke for å endre lønns- og arbeidsvilkår.

Les også:

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: