Abelia

Innhold

– Tiden for en særnorsk lønnsvekst er forbi

Nyhet, Lønn og tariff, Arbeidsliv

Publisert

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO. Foto: Moment studio

Omstillingen er ikke over, den har bare så vidt begynt. Det er viktig at lønnsoppgjøret bidrar til at konkurranseevnen styrkes.

Det sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

– Derfor bør lønnsveksten i Norge ikke overstige lønnsveksten hos våre handelspartnere. Tiden for en særnorsk lønnsvekst er forbi, fortsetter han.

Samordnet lønnsoppgjør

13. april er Øystein Dørum blant foredragsholderne som skal snakke om utsiktene i norsk økonomi på Abelias lønnskonferanse i Oslo. Der møter du også NHOs forhandlingsdirektør Rolf A. Negård og Abelias arbeidsrettsdirektør Birgit Abrahamsen.

Vi går nå inn i et samordnet lønnsoppgjør. Det vil si at det er LO og NHO sentralt som forhandler og ikke hvert enkelt forbund, slik som er vanlig i et hovedoppgjør. Selv om AFP-ordningen er et sentralt tema i årets oppgjør, er det også viktig at den økonomiske rammen støtter opp om konkurranseevnen slik at krevende omstillingsprosesser kan fortsette.

Trenger andre drivere

Etter oljenedturen har sterk økning i oljepengebruken, lave renter og bedret konkurranseevne gitt viktig drahjelp for norsk økonomi.

– Effektene fra dette vil nå avta. Derfor trenger vi andre drivere fremover. Lønnsdannelsen må bidra til dette. Derfor er et av våre viktigste krav nettopp at lønnsoppgjøret må bidra til å styrke konkurranseevnen, mener Dørum.

Erfaringen fra oppgjørene etter oljeprisfallet er at også arbeidstakersiden har gehør for at forbedringen i konkurranseevnen må ivaretas. I mellomoppgjøret i fjor la LO og NHO vekt på dette.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: