- Kreftforeningen må ha organisasjonsfrihet

Foto: Kjell Inge Søreide
- Denne streiken handler ikke om de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Den handler om Kreftforeningens frihet til å være en del av det organiserte arbeidsliv.
Foto: Kjell Inge Søreide
- Denne streiken handler ikke om de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Den handler om Kreftforeningens frihet til å være en del av det organiserte arbeidsliv.
Det sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.
Mandag tok Norsk Sykepleierforbund (NSF) ut 19 medlemmer i Kreftforeningen i streik etter at meklingen med NHO og Abelia ikke førte frem.
Kreftforeningen meldte seg inn i Abelia og NHO i 2016 som følge av blant annet interessepolitisk uenighet med tidligere arbeidsgiverforening knyttet til kampen mot tobakk, og utløst av saken om reklamefrie tobakkspakker. Alle ansatte har etter overgangen beholdt sine lønns- og arbeidsvilkår, herunder pensjonsordningen.
- Derfor er det svært overraskende at NSF fremstiller det som om de ansatte får dårligere lønns- og arbeidsvilkår. Det er heller ikke riktig at NHO og Abelia vil frata de ansatte streikeretten. NSF burde vite at dette er en lovfestet rett, sier Haugli.
NSF-medlemmene i Kreftforeningen jobber ikke med tradisjonelle pleie- og omsorgsoppgaver, men derimot som rådgivere, spesialrådgivere og ledere i en kunnskapsbedrift.
- Kreftforeningen har tilbudt en god tariffavtale på linje med avtaler inngått med sammenlignbare arbeidstakergrupper. Denne har NSF takket nei til.
- Denne streiken handler ikke om lønn eller andre arbeidsvilkår. Derimot handler den om at NSF ikke har tillit til at de lokale parter kan bli enige om gode løsninger. Lokale forhandlinger og fleksibilitet er viktige prinsipper. NHO mener lønnsdannelsen for denne gruppen arbeidstakere skal skje lokalt, fordi man må ta høyde for tåleevnen i den enkelte virksomhet, sier Haugli.
Abelia mener det er viktig med høy organisasjonsgrad både blant arbeidstakere og arbeidsgivere.
- Den norske modellen har vist seg som et godt redskap for å sikre en balanse mellom god lønnsutvikling for arbeidstakere og bærekraft for virksomhetene. Derfor er det viktig at både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene står sterkt, sier Haugli.
Han mener kravene fra NSF presser Kreftforeningen ut av det organiserte arbeidsliv.
- Begge sider må ha full organisasjonsfrihet. Vi blander oss ikke inn i hvor og hvordan arbeidstakerne er organisert. Det er derfor rart at NSF kommer med krav som gjør det vanskelig for Kreftforeningen å være medlem av NHO og Abelia. Også virksomhetene må ha organisasjonsfrihet, sier Haugli.
Haugli mener NSF setter sine krav over hensynet til de mange kreftsyke og pårørende som får viktig hjelp fra Kreftforeningens rådgivningstjeneste Kreftlinjen, hvor de streikende arbeider til daglig.
- Så lenge de ansatte beholder sine lønns- og arbeidsvilkår, pensjon og streikerett, kan jeg ikke se hvordan NSF kan mene at denne streiken forsvarer bortfallet av et viktig tilbud til en svært sårbar gruppe pasienter og pårørende, sier Haugli.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.