Abelia

Innhold

Økt interesse for kjønnsbalanse i teknologi

Nyhet, Teknologi og digitalisering, Ledelse

Publisert

Leder Kristine Hofer Næss i kvinnenettverket ODA.

Leder Kristine Hofer Næss i kvinnenettverket ODA.

– Bare de siste årene har vi doblet antall partnere som vil jobbe for målsetningen vår om 40 prosent kvinneandel innen teknologi – inkludert toppledelse.

Det sier Kristine Hofer Næss som er leder i ODA – Nordens ledende nettverk for kvinner i teknologi. ODA har over 8.000 medlemmer som spenner over 500 selskaper i ulike næringer. Men selv om både interessen for kjønnsbalanse og andelen kvinner i teknologi øker, er det fortsatt langt fram.

– Den siste målingen til ODA/Kantar TNS viser at kvinneandelen i teknologi fortsatt ligger under en tredel, og at bare hver femte toppleder i teknologiselskapene er kvinner. Teknologiutviklingen går raskt, og stadig flere store samfunnsutfordringer og dilemmaer løses med teknologi. Derfor er det viktig med større mangfold, sier Næss.

ODA er sammen med Abelia initiativtaker til kåringen av Norges 50 fremste tech-kvinner, som arrangeres for tredje gang 8. mars.

Doblet antall partnere

– Med denne kåringen ønsker vi å synliggjøre noen av de fantastiske kvinnelige talentene innen teknologi som vi vet har en stor variasjon i bakgrunn og ikke minst i hva de jobber med. Slik håper vi at flere – både yngre jenter og erfarne kvinner – får øynene opp for og søker seg til de spennende mulighetene innen teknologi, sier Næss.

– Kåringen har vært en stor suksess siden starten i 2017, og både den og kandidatene har fått stor oppmerksomhet. Teknologi og mangfold er på dagsorden i langt større grad enn tidligere. Det merker vi på interessen for kåringen spesielt, og for ODA generelt. Bare de siste årene har vi doblet antall partnere, som vil være med oss i å jobbe for målsetningen vår om 40 prosent kvinneandel innen teknologi, inkludert toppledelse.

Kristine Hofer Næss sier at det ikke er noe enkelt svar på hvordan man skal få flere kvinnelige toppledere i teknologiselskapene.

– Etter mange års arbeid med temaet erfarer vi at utfordringene varierer fra bedrift til bedrift. Noen trenger hjelp med å tiltrekke seg flere kvinnelige talenter, mens andre må jobbe mer med at kvinnene faller fra på mellomledernivå, sier hun.

Viktig med konkrete tiltak

– Generelt vet vi at grunnlaget for gode resultater ligger i økt fokus fra toppledelsen og måling av ulike faktorer innen mangfold. Derfor er det viktig å jobbe med konkrete tiltak for å avdekke ubevisste fordommer, for eksempel i rekruttering eller promotering av talenter, men også med å vise frem og kanskje «ufarliggjøre» toppledelse.

Næss mener at det har blitt en større verktøykasse for selskaper som er opptatt av kjønnsbalanse i ledelsen av kunnskaps- og teknologinæringen.

– Her er både STAR-programmet, ODA-mentorprogrammet og ODA Exec Shadowing gode tiltak som kan hjelpe bedriftene på vei. Ofte ser vi at det kan gjøres raske tiltak for å få forbedringer, samtidig som man må jobbe langsiktig med tematikken. Det er gledelig at flere og flere både setter fokus på dette og oppnår resultater, sier hun.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: