Ledelse på hjernen

Nyhet, Ledelse

Publisert

Arne Selvik har sammenfattet tilgjengelig forskning på hjernen. Resultatet er en bok som undersøker hva hjernen trenger - og hvordan vi kan gi den bedre vilkår. En av konklusjonene er at ledere må slutte med mye av det de gjør i dag. Selvik innleder på Abelias årskonferanse 5. juni.

Abelias årskonferanse "Å lede i ukjent terreng"

Du møter Arne Selvik som innleder på Abelias årskonferanse 5. juni. Du finner mer informasjon og mulighet for å melde deg på i arrangementskalenderen.

Bakgrunnen for boken er at Arne Selvik begynte å reflektere mer over alle lederne han møtte. - Jeg har observert fantastisk mange flinke ledere, og fantastisk mange rare ledere. Kan de kjente fagene forklarer hvorfor de gjør det de gjør? lurte Selvik på.

Mer om hjernen

Han gikk til hjerneforskningen for å finne svar. Verden forandrer seg, men store deler av hjernen har ikke forandret seg fra menneskehetens opprinnelse. Gammelhjernen hadde ikke store utfordringer.

For den var det et spørsmål om å få lunsj eller bli lunsj. Hjernens framskritt, og ikke minst vår kunnskap om den, har hatt en enorm utvikling. Fra fødselen har vi 100 milliarder nerveceller som er separerte. Det første som skjer er at disse begynner å utvikle forbindelser med hverandre. En god huskeregel for hjernen er "Use it or Loose it." Nervecellene dør ikke, men forbindelsene dør, hvis de ikke stimuleres, sier Selvik.

Den nyervervede kunnskapen om hjernen - hva betyr det for utøvelse av ledelse? Selvik mener det er godt mulig for ledere å gjøre mindre, og tenke mer. De må kvitte seg med gammel kunnskap og legge av seg noen gamle vaner. Mye av lederutvikling må handle om å øke bevisstheten på hva du tenker, føler og gjør - og hvordan folk reagerer på det.

Innsikten om hjernen tar livet av flere myter

Myte 1: Folk liker ikke endring

- Folk elsker endring, men det må være den endringen du ønsker selv, sier Selvik. -Motstanden mot forandring er en myte. Den understøttes ikke av hjerneforskningen. Folk vil ha forandring, men det må føre til noe som er bedre. De fleste som skifter jobb, angrer ikke. Det samme gjelder de som skifter bolig og de som skiller seg. Det styrker tilfredsheten og livskvaliteten. Det basale er at vi er nysgjerrige og lærende vesener. Hjernens evne til endring over tid er et element i dette, sier Selvik. Oppdagelsen av såkalt «nevroplastisitet» gir svært optimistiske utsikter for de fleste av oss.

Myte 2: Belønningssystemer virker

- Hva holder egentlig ledere på med? spør Selvik. Stadig flere teller, måler og overvåker alt hva medarbeiderne gjør. De konstruerer incentiver, opsjoner og bonuser for å berike seg selv. Alfahanner og testosteronbomber overgriper og eksploderer. Selvik anbefaler en annen tilnærming: - Du må gripe folk på fersk gjerning når de gjør noe riktig. Og si: Dette vil jeg ha mere av. Vi behøver ingen varetelling. Det er viktigere å stimulere det som er bra. Poenget er at små belønninger virker bedre enn store. Legg en sjokolade eller en vinflaske på pulten. Enorm effekt av alle de små belønningene.

- Mange ledere er med rette bekymret over den store andelen av medarbeiderne som ikke er motiverte på jobben. Hva skal de gjøre? - Å motivere noen handler om bevegelse, sier Selvik. Alle er motivert i ett eller annet, men det behøver ikke være på jobben. De kan være slubberter på jobb, men bygger romskip i fritiden. Arbeidsplassen må da heller stimulere til at denne kreativiteten blir satt i spill på jobb, sier Selvik.

Myte 3: Negative tilbakemeldinger er viktig for utvikling av medarbeidere

– Hjernen fungerer ikke slik, sier Selvik. – Fordi hjernen din bryr seg mer om hva du vil, enn hva sjefen vil. Når du merker at du holder på med noe som gir deg kick (rikelig med dopamin) overstyrer den impulser fra sjefen. Negative tilbakemeldinger passer ikke inn i selvbildet ditt, og blir ikke arkivert som nyttig informasjon i hjernen.

- Hjernen er mer opptatt av framtiden enn fortiden. Den er bygget for selvstendighet og forutsigbarhet. Det holder den fast på, også når sjefen din prøver å blande seg inn.

- Både i USA og EU har de lansert gigantiske forskningsprogrammene på hjernen. Og i USA omtaler de hjerneforskningen som den nye månelandingen. Framover vil vi derfor få ytterligere innsikt i vår viktigste muskel – hjernen. Og husk den må også trenes.

Anbefalt litteratur:

Arne Selvik: Ledelse på hjernen

Charles Jacobs: Mangement Rewired
Tar for seg alle alminnelige forestillinger om hva ledelse handler om - og konkluderer: slutt med det.

The ChoiceLab NHH - banebrytende forskning av samfunnsøkonomer

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: