Abelia

Innhold

- Vi trenger kvinnelige rollemodeller

Nyhet, Ledelse, Arbeidsliv

Publisert

Kristin Skogen Lund, NHO

Administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO mener bedriftene har et ansvar for bedre kjønnsbalanse.

Norske bedrifter har et ansvar for å jobbe for bedre kjønnsbalanse, mener NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Torsdag 8. mars kåret Abelia og Oda-Nettverk Norges 50 fremste teknologikvinner. Målet er å få enda flere kvinner til å velge teknologi som karrierevei, og samtidig øke andelen kvinner blant lederne i IT-næringen. I dag utgjør kvinner kun 26 prosent av de ansatte og 17 prosent av topplederne i IT-næringen. 

Les også: Her er Norges 50 fremste tech-kvinner

Kvinne blant menn

NHO-sjef Kristin Skogen Lund har selv vært kvinne blant mange menn, i toppledelsen i selskaper som Telenor og Schibsted.

– Jeg er opptatt av at vi må få med flere kvinner, både inn i selskapenes ledelse og i teknologistillinger generelt. Vi må rekruttere fra hele befolkningen når vi skal skape fremtidens løsninger og næringsliv, sier Skogen Lund.

Hun tror det er viktig å synliggjøre de kvinnene som har valgt en retning innen teknologi.

– Vi vet at rollemodeller er viktig for å øke rekrutteringen. I tillegg har både kvinner selv og bedriftene et ansvar, sier Skogen Lund.

Grip mulighetene

Hun mener det blant annet handler om å gripe de mulighetene som kommer, selv om det ikke alltid er like lett.

– Det finnes jo en risiko ved å gå videre. Man har opparbeidet seg en erfaring og blitt trygg i en stilling, og da kan det være skummelt å tenke på at man må bygge opp noe helt nytt. Det gjelder å ta sjansen, sier hun.

I tillegg mener NHO-sjefen bedriftene må være bevisste sitt ansvar.

– Selv om ønsket om å få flere kvinner inn i lederstillinger er der, så er vi på ingen måte i mål, sier Skogen Lund.

Tenk langsiktig

Arbeidsforskningsinstituttet har undersøkt hva de bedriftene som lykkes med kjønnsbalanse i ledelsen gjør.

– Blant annet ser vi at de som lykkes evaluerer hvordan kjønnsbalansen er i bedriften og setter seg konkrete mål. Det er også viktig å tenke langsiktig og finne talentene tidlig, slik at man gjennom kompetanseheving og motivasjon sørger for at det er lederkandidater av begge kjønn, sier Skogen Lund. Hun ønsker at flere bedrifter skal sette fokus på kjønnsbalanse.

Med utgangspunkt i rapporten er det laget en liste med seks ting bedrifter kan gjøre for å øke kvinneandelen i ledelsen.

  1. Sett deg et mål for kvinneandelen. Få fakta på bordet og definer en realistisk ambisjon for din virksomhet. Forankre den i toppledelsen.

  2. Avmystifisere lederrollen og sørg for møteplasser. Gjør det tydelig hva lederrollen er, og hva den ikke er. Skap nettverk der kvinnelige ledere kan dele erfaringer med andre kvinner, og fremhev rollemodeller.

  3. Finn talentene tidlig, og tenk langsiktig. Tenk langsiktig – hvordan er kjønnsbalansen i lederutviklingskurs og kompetansehevende tiltak?

  4. Be motiverte kvinner om å søke. Kvinner trenger oftere å oppfordres til å søke – sørg for at det alltid er kvinner på en shortlist av kandidater. Krev det samme fra rekrutteringsbyråer.

  5. Gi kvinner ledererfaring. Sørg for systematikk i at kvinner gis erfaring og ansvar i daglige arbeidsoppgaver og prosjekter.

  6. Mål effekten av arbeidet og start på nytt. Jobb systematisk med å måle effekten av arbeidet som er gjort. Bruk dette til å iverksette nye og bedre tiltak.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: