Abelia

Innhold

Abelialederen: Bjørn Taale Sandberg

#205

Bjørn Taale Sandberg er leder for Telenor Research.

Hva betyr AI for ledelse? leder for Telenor Research gir deg sitt svar.

Bjørn Taale Sandberg er leder for Telenor Research og denne ukens Abelialeder. Les intervju med andre Abelialedere her.

Hva gjør din bedrift?

Fem raske

Favorittapp:

Definitivt BeamWriter og BeamReader – som gjør kurs og konferanser interaktive. (Og ikke bare fordi jeg har skrevet koden.)

Favorittbok:

Steven Pinker's Enlightenment Now.

Forbilde:

Den smarteste jeg kjenner på alle områder jeg selv mangler litt – min kone.

Favorittoppgave i jobben:

Oj, flere ting, men skal jeg trekke fram en – så er det å diskutere fremtid med forskerne mine.

Favoritthobby:

Å skrive kode. Det er Zen for meg.

- Vi liker å si at Telenor kobler deg til det som betyr mest – for deg – og det gjør vi nå for 170 millioner kunder i 8 land. Jeg har ansvar for en liten del av dette; Telenor's Forskningsavdeling, hvor vi jobber med å forstå kundene våre, hvordan konkurransen og regulering påvirker industrien vi er i, og selvsagt transformerende teknologier som 5G, tingenes internett og kunstig intelligens.

Hva er din ledelsesfilosofi?

- Godt spørsmål. Jeg har etter hvert hatt skremmende mange ulike lederjobber i forskjellige kulturer, og sitter vel igjen med at det kommer an på, så om jeg har en filosofi er det at ledelse må tilpasses situasjonen.

- Noen faste punkter tror jeg allikevel finnes, som at den aller viktigste lederoppgaven er å velge folk, og så gjøre det du kan for at de skal kunne gjøre jobben sin og vokse, at du må være tilstede, se og anerkjenne. Så er det selvsagt helt avgjørende at folk vet hvem du er – at du har integritet, 'er hel', slik at avgjørelser ikke kommer ut av det blå og skaper usikkerhet. Det siste jeg vil nevne er at kommunikasjon ikke kan overvurderes og at du må stå støtt når det blåser.

Hvordan tror du ledelse vil endre seg fremover?

- AI-revolusjonen betyr i hvert fall to ting for ledelse; alle beslutninger er én del prediksjon – hva er sannsynligheten for dette versus et annet utfall, og én del verdivurdering - hva er da riktig gitt de mulige utfallene og alle andre forhold vi må ta med i beslutningen. AI vil gjøre prediksjonsdelen av likningen mer presis og vi vil i økende grad gå bort ifra 'magefølelse' som styringsinstrument. Visdom blir en enda viktigere egenskap ved ledelse enn erfaring. Så er det selvsagt alltid vanskelig å skille disse helt.

- Det andre, og kanskje viktigste, er at økende automatisering og kompleksitetsgrad betyr at hver medarbeider vil måtte ha høyere kompetanse, vil bli mer produktiv og verdifull, og at konkurransekraft vil dreie seg om å skaffe medarbeiderne de riktige verktøyene og rydde unna hindringer for at de skal kunne gjøre en god jobb. Fremtidens leder vil kun unntaksvis diktere løsninger. Resten av tiden bruker hun – eller han - på å tilrettelegge og dytte fram.

Hvordan jobber dere med kompetanseutvikling i din bedrift?

- Telenor har innført noe vi kaller 'the 40-hour challenge', som betyr at alle medarbeidere – konsernsjefen inkludert – er forventet å bruke minst 40 arbeidstimer i året på videreutdanning. Dette måles og følges opp. I tillegg rekrutterer vi selvsagt strategisk.

Under Abelia Open 2019 setter vi søkelyset på problemløsere. Hva er de største problemene og mulighetene for norsk næringsliv i 2019?

- Å få fortgang i den digitale transformasjonen, eller for å si det litt forenklet – det er ikke AI som kommer til å ta jobben din, det er konkurrenten med AI som gjør det. Dette er både utfordringen og muligheten. Vi står foran en 'perfekt storm' (jeg vet) av teknologier 5G – IoT – AI - som vil akselerere utviklingen. 5G gjør det mulig å koble opptil en million sensorer til internett per kvadratkilometer, disse vil generere data som kan brukes til maskinlæring, og modellene som kommer ut av dette kan brukes til å automatisere og optimalisere verdikjeder

Hva er det første du ville gjort hvis du var statsminister for en dag?

- Oppdatert CV'en. Og så ville jeg ha satt som ambisjon at Norge skal bli det landet i Europa med best 5G dekning - med alt det betyr av nødvendige insentiver. Slik kan vi bli en av de som surfer den perfekte stormen, heller enn å drukne i den.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: