Abelia

Innhold

HR-konferansen: Digital ledelse og kompetanseutvikling

Nyhet, HR og HMS, Arbeidsliv

Publisert

#205

I en tid med store endringer kan det være like viktig å spørre om hva som ikke kommer til å forandre seg, mener salgsdirektør Siri Gomnæs Børsum i Google.

Hun er blant foredragsholderne på HR-konferansen 2017 som holdes på Lysebu 23. og 24. november. Tema for årets konferanse er digitalisering, ledelse og kompetanseutvikling.

Se programmet for konferansen her

Børsum mener jobben til en administrerende direktør i dag handler om å trenge gjennom støyen, kompleksiteten og den konstante flommen av nye teknologiske trender.

– De må fokusere på det som virkelig betyr noe, og da spør de gjerne om hva som kommer til å forandre deres virksomhet og bransje de neste årene. Jeg hører derimot nesten ingen stille det motsatte spørsmålet: Hva kommer IKKE til å forandre seg? Dette spørsmålet er kanskje det viktigste, fordi du som leder må bygge en forretningsstrategi rundt de tingene som er stabile. Det handler ikke bare om hvilke trender som kommer, men det vi vet nå, sier Børsum.

Man må gjøre egne feil

Hun mener likevel at norske selskaper må ta høyde for at det blir store endringer. Norske ledere må derfor forstå muligheter og konsekvenser digitaliseringen bringer med seg.

– Teknologiutviklingen er eksponentiell, samtidig som den blir demokratisert og universelt tilgjengelig for enhver bedrift – uavhengig av størrelse. Skal man lykkes må man ha en kultur som gir rom for å feile. Når man tester ut nye ting og lærer av de feilene man gjør, vil også selskapet utvikle seg i riktig retning.

Siri Gomnæs Børsum

er salgsdirektør i Google Norge med særlig fokus på finansbransjen og reiselivsnæringen. Hun har en bachelorgrad i media og kommunikasjon og en mastergrad i internasjonal business fra Storbritannia.

Børsum har 20 års erfaring fra salg og ledelse i medieindustrien. I tillegg til nesten ti år i Google har hun vært salg- og markedssjef i Kanal 24 Norge (nå Radio Norge) og medierådgiver i Mediacom, OMD og Zenith Media.

Hun har styreerfaring fra Visit Lillehammer, Virke - Teknologi og Kunnskap og American Chamber of Commerce. Hun sitter i styret til Varier.

Børsum understreker at man må belage seg på å lære av egne feil:

– Da man møtte en utfordring før i tiden, kunne man be om råd fra noen som hadde erfart det samme. Det kan vi ikke når det gjelder digitalisering. Ingen har gjort det før oss, og da er det heller ingen å spørre.

I sommer tilbrakte Børsum tre måneder ved Googles hovedkvarter i Silicon Valley sammen med blant annet grunnlegger Larry Page og Google-toppene Sandar Pichai og Phillipp Schindler.

– Jeg lærte utrolig mye – både personlig og faglig. Det var interessant å se hvordan teknologiselskapene prioriterer og hvor raskt de tok avgjørelser i forhold til de etablerte bransjene. I tillegg var det tydelig at relasjoner var viktig for å holde farten og utviklingen oppe. Det som kanskje overrasket og imponerte meg mest var ydmykheten teknologiselskapene viste og evnen til å samarbeide på tvers av bransjer – også med konkurrenter, sier Børsum.

Ledelsen må prioritere kompetanse

Kan du gi noen tips til hvordan bedrifter kan sikre seg nok digital kompetanse?

– Det handler selvfølgelig om å ansette mennesker med digital kompetanse, men også å gi opplæring til dem som allerede jobber i selskapet. Det må komme fra toppen. Ledelsen må selv vise nysgjerrighet og læringsvilje i tillegg til å prioritere tid og ressurser for de ansatte. Det er også nødvendig i Google hvor ting endrer seg hele tiden, og produkter utvikler seg veldig fort, sier Børsum.

– Det er viktig for Google at alle ansatte har kunnskap på områder hvor vi driver rådgivning, både kunder og samarbeidspartnere. For å sikre dette har vi etablert et program som heter "Sales Mastery" som gjelder for alle som jobber i Google Global Business. Dette er selvstudium på nett med en test som må bestås hvert år.

På HR-konferansen kommer Børsum også til å komme innom flere interne opplæringstiltak som er etablert hos Google; "Googlers-to-Googlers" og den interne utviklingsplattformen "Grow".

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: