Godt medarbeiderskap motvirker stress

Nyhet, HR og HMS, Arbeidsliv

Publisert

Portrett av Runar Heggen i Teamwork AS.

Runar Heggen i Teamwork AS.

– Norske bedrifter har et godt utgangspunkt for å utvikle høy grad av arbeidsglede og engasjement. Det motvirker negativt stress, mener Runar Heggen.

Han er daglig leder i Teamwork AS, som er ledende i Norge innen medarbeiderskap, verktøy og metoder. Tirsdag 12. september foreleser Heggen på Abelias seminar "Stressede ansatte? Gjør noe med det!".

– Negativt stress på arbeidsplassen er et av de største problemer i arbeidslivet. Det gir enorme utgifter for både arbeidsgiver, samfunn og ikke minst den som er direkte berørt. I tillegg til kostnader rundt sykefravær, reduserer manglende mestring av stress arbeidsinnsatsen med 10 til 15 prosent, sier Heggen.

Norsk modell motvirker stress

Han forteller at Norge har et sterkt velfungerende arbeidsliv basert på tillit, likeverd, verdighet, liten maktdistanse og forholdsvis flate organisasjoner.

– Dette gir oss et godt utgangspunkt for å utvikle høy grad av arbeidsglede og engasjement som igjen er et av våre sterkeste virkemidler for å motvirke negativt stress.

Heggen har 25 års ledererfaring og har blant annet bygget opp Podium AS, som med sine over 200 konsulenter er et av Norges største konsulentselskaper innen karriere- og omstillingsarbeid. I tillegg har han bistått i flere av landets største omstillingsprosesser, og har praktisk erfaring som gründer.

Kjennetegn på negativt stress

Heggen lister opp flere kjennetegn på negativt stress som gradvis utvikler seg til en utbrenthet:

  1. Du har tidligere hatt en brennende iver i jobben, men føler ikke lenger at du har noe særlig å gi.
  2. Du har begynt å tvile på din kompetanse og din kapasitet; er du god nok i den jobben du har?
  3. Du føler deg så sliten at det ikke hjelper å hvile og føler fysisk ubehag ved tanke på jobben.
  4. Du føler deg nedstemt og til tider deprimert.
  5. Du har søvnproblemer, spesielt natt til mandag.

– Årsakene er selvsagt sammensatte. Mange dyktige mennesker med stort engasjement kan rett og slett jobbe for mye og slite seg ut. Det kan bli vanskelig å sette grenser, arbeidsgleden blir borte og engasjementet forsvinner, sier Heggen.

Han tror mening, flyt, mestring og autonomi er viktige faktorer for å motvirke negativt stress.

– Folk må føle at de er til nytte og bruke sine evner og krefter til beste for noe som er større enn dem selv. De må føle glede over å bli oppslukt av oppgavene og se resultater av det de gjør – og få feedback på arbeidsoppgavene. Dessuten må de ha selvbestemmelse og føle at de ikke bare er en brikke i andres vilje, men selv har kontroll og kan være opphavsperson til egne handlinger, sier Heggen.

Åpenhet og tillit

Han mener åpenhet og tillit er helt sentralt for å kunne opprettholde et sunt og produktivt arbeidsmiljø over tid, og dette er en viktig lederoppgave.

– Men dette må «gå alle veier» i samspill mellom kollegaer og ledelse. I et slikt miljø skapes fellesskap og samarbeid, og medarbeidere vil oppleve en god indre motivasjon for å ta gode initiativ. Gleden av å ta ekstra initiativ både i forhold til sine arbeidsoppgaver, arbeidskollegaer og organisasjonen er selve grunnlaget for vår nordiske ledelse- og tankemodell, sier Heggen.

– Engasjement er selve grunnlaget for arbeidsglede - det å oppleve å få brukt sin kompetanse i rett kombinasjon med nye utfordringer. Blir arbeidspresset og utfordringene for store, og man opplever å ikke mestre arbeidshverdagen, er det kort vei til farlig negativt stress. For mange kan det være mangel av å bli sett, tillit, meningsløs kontroll og mangel på mening i jobben, mestringsfølelse og stolthet – som skaper en stresset arbeidshverdag og totalt fravær av arbeidsglede, sier han.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: